Wywodzą się z Chin, kojarzone są z polską kuchnią, a nazywają się ruskie. Pierogi - to właśnie one stanowią tradycyjny przysmak w wielu polskich domach. Poznajcie nasz przepis na idealnie delikatne ciasto oraz fenomenalne nadzienie z ziemniaków i sera białego
Domowe pierogi ruskie – krok po kroku
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Przygotowanie:
Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka.
Przepis na farsz do ruskich pierogów
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż zmięknie i nabierze złocistej barwy. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulę oraz posiekaną wcześniej drobno natkę pietruszki, przyprawy i ser. Wszystkie produkty dokładnie ze sobą połącz np. ubijakiem do ziemniaków, tak aby powstała masa była zwarta i jednolita. Farsz pozostaw w lodówce na 10 minut.
Jak długo gotować pierogi?
5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć pozostaw garnek na małym ogniu, a następnie wkładaj pierogi do garnka, najlepiej partiami, tak by pojedyncza gotowana porcja stanowiła jedną warstwę pierogów na dnie. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze na 2-3 minuty, a następnie serwuj z ulubionymi dodatkami.
Uwaga!
Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek