Pyszne placki z cukinii to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Szybkie w przygotowaniu, a smakują obłędnie!
Przepis na placki z cukinii
Przygotowanie:
Cukinie umyj i zetrzyj, używając drobnych lub grubych oczek tarki. Cebulę zetrzyj przez oczka drobne i odstaw na 10 minut, aby puściła sok, następnie odciśnij i odlej płyn. Dodaj sól i pierz do smaku, jajko oraz mąkę. Mąki użyj tyle, aby konsystencja stała się lekko gęsta. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej oliwę i kładź na nią przygotowaną masę, formując niewielkie placuszki. Smaż do zarumienienia z obydwu stron.
Placuszki cukiniowe można jeść np. z farszem mięsnym (jako danie obiadowe) lub na słodko - z dżemem, śmietaną lub twarożkiem.