Lubisz kuchnię orientalną? Szukasz pomysłu na aromatyczny i rozgrzewający obiad? Oto propozycja, która przypadnie Ci do gustu — domowa zupa tajska z kurczakiem. Lekka, pikantna i łatwa do przygotowania. Idealna dla osób borykających się z przeziębieniem lub nietolerancją glutenu. Zasmakuj w azjatyckich smakach!
Przepis na domową, bezglutenową zupę tajską z kurczakiem
Przygotowanie:
Przygotuj wywar, umieszczając resztki kurczaka lub indyka w szybkowarze. Mięso zalej 1 L zimnej wody, lekko posól i podgrzej na małym ogniu tak, by się parzyło, ale nie gotowało. Potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmij mięso. Otrzymany rosół będzie stanowił podstawę zupy. W kolejnym kroku do szybkowaru wypełnionego wywarem dodaj mięso z pieczonych udek kurczaka. Całość zagotuj, a następnie dodaj posiekaną trawę cytrynową, pokrojoną w kosteczkę marchew, a także liść laurowy i rozdrobniony imbir. Tak przygotowaną całość gotuj 1 minutę, po czym zmniejsz ogień i przez następne 10 minut gotuj zupę pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj chili, sok z limonki i sos rybny. Całość porządnie wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i powoli dodawaj mleko kokosowe, ciągle mieszając, tak aby idealnie połączyć oba płyny.
Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem. W misce ułóż kopiec makaronu, zalej go zupą i dopraw pieprzem oraz porcją świeżej kolendry.
Uwaga!
Zupa tajska idealnie komponuje się z kapustą chińską, brokułami, kapustą pekińską, pieczarkami, selerem i szpinakiem.
Jeśli zupa jest za słona w smaku, wystarczy dodać dodatkową porcję soki z limonki. Natomiast jeśli zupa jest zbyt kwaśna, wystarczy zrównoważyć smak, dodając 1-2 łyżeczki cukru.