Jeśli nie jesteście fanami rosołu, ale szukacie rozgrzewającej zupy, która sprawdzi się w okresie przeziębień — aromatyczna zupa imbirowa będzie idealnym wyborem. Smaczna, esencjonalna i prosta w przygotowaniu przypadnie do gustu szczególnie fanom kuchni azjatyckiej, spróbować powinien ją jednak każdy. Nawet najmłodszy członek rodziny! Zupa ta przypadnie Wam do gustu szczególnie w zimowe dni, po długim spacerze lub szaleństwach na śniegu!
Przepis na rozgrzewającą zupę imbirową
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, seler, por, ziemniaki oraz imbir i pokrój je w drobne kawałki. Dopraw słodką czerwoną papryką, kurkumą, szczyptą chili oraz solą i pieprzem. Przyprawione składniki dodaj do bulionu lub wody i gotuj do momentu, kiedy zmiękną. W międzyczasie rozprowadź masło po patelni i podsmaż na nim wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę. Oprósz ją delikatnie cukrem tak, aby się trochę skarmelizowała, ale nie przypaliła. Następnie dodaj ją do gotującej się zupy. Natkę pokrój i dodaj na koniec gotowania, tuż przed zmiksowaniem. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj całość na gładką masę, dodając przy tym śmietanę. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Krem można podawać z grzankami i kleksem ze śmietany. Najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!