W różnych porach, w różnych miejscach, Polacy stają przed wyborem, który zaważy na zawartości pudełka po lodach na najbliższe miesiące. A wiąże się to z pytaniem „gdzie schować koperek?”. Na szczęście z pomocą dla nadmiernych ilości koperku przychodzi ten oto przepis na śledzie w delikatnej zalewie. Odkryj koperkowe możliwości przyrządzenia tej popularnej rybki! Sprawdź nasz przepis na śledzie w zalewie i ciesz się tym smakiem - w Święta i kiedy tylko chcesz :)
Przepis na śledzie w delikatnej zalewie z koperkiem
Przygotowanie:
Śledzie w zależności od ich słoności wymocz w zimnej wodzie ok. 2-3 godz. (wodę możesz wymienić co jakiś czas). Następnie płaty pokrój na odpowiadające Ci kawałki i ułóż w naczyniu warstwami. Między warstwy dodaj przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany koperek.
Warstwy (dla ostrości) możesz oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Całość zalej olejem tak, aby śledzie zostały nim przykryte.