Poszukujesz czegoś innego niż klasyczny śledź z oliwą w roli głównej? Zatem polecamy poniższy przepis. Przygotuj pyszne śledzie w jogurcie z majonezem - to danie świetnie się spisze jako alternatywa dla klasycznych śledzi w śmietanie. Będzie pasować tak samo dobrze na świąteczny stół, jak i na wieczorne posiedzenie ze znajomymi - np. w oczekiwaniu na Nowy Rok. Warto spróbować - zapewniamy, że w takim sosie śledź też chętnie popływa! 😉
Przepis na śledzie w jogurcie z majonezem
Przygotowanie:
Śledzie w zależności od ich słoności wymocz w zimnej wodzie ok. 2-3 godz. (wodę możesz wymienić co jakiś czas). Następnie płaty pokrój na odpowiadające Ci kawałki i ułóż w naczyniu warstwami. Przygotuj sos do zalewy śledzi - z jogurtu, majonezu, przeciśniętego czosnku, chili oraz koperku. Całość dokładnie wymieszaj - jest to czas, kiedy możesz spróbować i doprawić danie wg własnego gustu.
Między warstwy dodaj pokrojoną drobno cebulkę, każdą warstwę zalej sosem. Ostatnią warstwę możesz oprószyć grubo mielonym pieprzem lub dowolnie udekorować :)