Chili z żurawiną i zalewa z oleju przybywają niczym dary Trzech Króli dla twojego świątecznego śledzia! Oto jedna z „obowiązkowych” 12 wigilijnych potraw w nowym wydaniu, okraszona pikanterią ostrej papryczki i połączona z orzeźwiającym, lekko kwaskowym smakiem żurawiny, na koniec zalana klasyczną zalewą z oleju. To danie może dać początek nowym smakowym doznaniom przy świątecznym stole. Poza tym takiego śledzia chętnie zjesz nie tylko w Święta! 😉
Przepis na śledzie w zalewie z oleju, chili i żurawiną
Przygotowanie:
Śledzie w zależności od ich słoności wymocz w zimnej wodzie ok. 2-3 godz. (wodę możesz wymienić co jakiś czas). Następnie płaty pokrój na odpowiadające Ci kawałki i ułóż w naczyniu warstwami. Między warstwy dodaj przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną cebulę, żurawinę (wcześniej przelaną wrzącą wodą) i papryczkę chili. Całość zalej olejem tak, aby śledzie zostały nim przykryte.