Browin Przepiśnik - Wędlinka wegańska z szynkowaru

Wędlinka wegańska z szynkowaru

Dania

2021-01-20 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Przypominamy przepis, który przygotował mistrz kuchni Bartłomiej Janicki i którego pyszne efekty prezentowaliśmy podczas naszego ostatniego browinowego pokazu online. Dziękujemy! To danie nie tylko wegetarianom i weganom – warto przygotować je w domu, bo jest zdrowe i smakuje znakomicie. To także kolejny, doskonały przykład na to, że szynkowar sprawdza się nie tylko jako urządzenie do robienia potraw mięsnych. Kto jeszcze nie widział, niech obejrzy pokaz, a kto już widział, może sobie przypomnieć, robiąc tę apetyczną wegańską wędlinkę dla siebie czy rodzinki. Gorąco polecamy!

Link do pokazu z daniami z szynkowaru.

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do garnka lub na patelnię i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju – przez ok. 20 minut. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki z pokrojonymi burakami i cieciorką odsączoną z zalewy blendujemy tak, aby gdzieniegdzie był widoczny burak, ciecierzyca i pieczarka. Do masy dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kaszę mannę, siemię i tyle wody, aby masa była dość zwarta. To wszystko mieszamy i doprawiamy solą. Masę wkładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze ok 75⁰C przez 1.5 godziny. Następnie studzimy szynkowar i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na noc). 
Rano możemy się już delektować pyszną i zdrową wege-wędlinką. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

wegańska wędlina

przepisy z szynkowara

dania z szynkowara

wegeteriańska wędlina



Newsletter