pixel
Browin Przepiśnik - Wegańska "mortadela" z szynkowaru

Wegańska "mortadela" z szynkowaru

Dania

2021-09-22 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

W sklepach i punktach gastronomicznych dostępnych jest coraz więcej wegańskich zamienników mięsa, a liczba konsumentów zainteresowanych takimi produktami systematycznie rośnie. Coraz częściej mówi się o korzyściach, głównie zdrowotnych, wynikających z ograniczania ilości spożywanego mięsa. Również domowe, samodzielnie przygotowywane menu, coraz więcej osób opiera na wegańskich składnikach. Bardzo popularne są na przykład wegańskie burgery, roślinne kiełbasy czy sery bez mleka z udoju. Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać o wiele mniej mięsa, niż aktualnie zjadamy, a poza tym zbyt często sięgamy po to najmniej zdrowe – czyli po wieprzowinę. Spożywamy także zbyt wiele cholesterolu i soli. Biorąc to wszystko pod uwagę proponujemy przepis specjalny. W składnikach zamiast jaj pojawia się siemię lniane, które obniża poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi i jest dobrym źródłem białka. Dodatkowo siemię to zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i układu odpornościowego.

Wegetariańskie i wegańskie dania stanowią ciekawe i zdrowe urozmaicenie codziennej diety - kto jeszcze tego nie próbował, ma teraz świetną okazję. Przepisów na bezmięsne, a przy tym łatwe do zrobienia szynki i kiełbasy, nie ma zbyt dużo. Ale jest szynkowar, czyli idealne urządzenie do przygotowywania bezmięsnych wędlin! Wegańska „mortadela” to jedna z nich.

Przepis na wegańska "mortadele" z szynkowaru

Przygotowanie:

Suchą, czerwoną, soczewicę namocz przez noc w wodzie. Następnie ugotuj do miękkości bez dodatku soli. Wystudź i zblenduj na gładką masę. Buraka ugotuj w wodzie, na parze lub upiecz w piekarniku, wystudź, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do soczewicy.
Zmiel siemię lniane (możesz użyć gotowego siemienia lnianego mielonego) i dodaj do masy razem z majerankiem, tymiankiem, wędzoną papryką, sosem sojowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 5 minut, w tym czasie siemię lniane zacznie ją kleić.
W międzyczasie rozdrobnij w młynku lub blenderze wysokoobrotowym soczewicę (musi mieć grubość mąki lub grubo mielonych ziaren kawy). Dodawaj stopniowo po 1 łyżce suchej soczewicy do masy, aż do uzyskania konsystencji, która łatwo odkleja się od łyżki. Możesz też wymieszać masę rękoma i ocenić, czy da się ulepić kulkę ze wszystkich składników. Na koniec pokrój tofu w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie.
Przygotuj szynkowar 1,5 kg, włóż do niego dedykowany woreczek i napełnij go kolejnymi porcjami masy, ubijając ją dokładnie. Zamknij szynkowar i wstaw do parzenia na ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody i wystudź. Następnie otwórz szynkowar i wyjmij z niego woreczek z gotową „mortadelą”.



Jagoda Dąbrowska
dietetyk​


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis

przepis wegański

danie wegańskie

mortadela

szynkowar

danie z szynkowaru