Uwielbiasz żurek i chcesz przygotować go na Święta? Mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie! Zakwas na żurek z przyprawami to gwarancja wyśmienitego obiadu. Zakwas nie zawiera soli i cukru, bogaty jest zaś w kompozycję idealnie dobranych, aromatycznych przypraw i ziół tj.: majeranek, czosnek, pieprz, tymianek. Z tym zakwasem w prosty i szybki sposób przygotujesz więc aromatyczną i wyśmienitą zupę, która od dziś będzie mogła pojawiać się na Twoim stole nie tylko w okresie Wielkanocy!
Przepis na żurek
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny: włoszczyznę obierz i gotuj pod przykryciem około 1 godziny w 1 L wody z dodatkiem liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dodaj soli do smaku. Zamiast bulionu warzywnego możesz użyć bulionu mięsnego.
Odcedź części stałe od wywaru.
Zakwas wsyp do szklanki z zimną wodą, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do wywaru.
Całość zagotuj i utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia przez około 30 minut.
Żurek wspaniale smakuje z jajkiem czy też z dodatkiem ziemniaków, boczku czy żeberek.