Browin Przepiśnik - Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

Dania

2023-03-28 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Uwielbiasz żurek i chcesz przygotować go na Święta? Mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie! Zakwas na żurek z przyprawami to gwarancja wyśmienitego obiadu. Zakwas nie zawiera soli i cukru, bogaty jest zaś w kompozycję idealnie dobranych, aromatycznych przypraw i ziół tj.: majeranek, czosnek, pieprz, tymianek. Z tym zakwasem w prosty i szybki sposób przygotujesz więc aromatyczną i wyśmienitą zupę, która od dziś będzie mogła pojawiać się na Twoim stole nie tylko w okresie Wielkanocy!

Przepis na żurek

Przygotowanie:


Przygotuj bulion warzywny: włoszczyznę obierz i gotuj pod przykryciem około 1 godziny w 1 L wody z dodatkiem liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Dodaj soli do smaku. Zamiast bulionu warzywnego możesz użyć bulionu mięsnego. 

Odcedź części stałe od wywaru. 

Zakwas wsyp do szklanki z zimną wodą, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do wywaru.

Całość zagotuj i utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia przez około 30 minut.

Żurek wspaniale smakuje z jajkiem czy też z dodatkiem ziemniaków, boczku czy żeberek.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

żurek na wielkanoc

przepis na żurek

żur wielkanocny

naturalny zakwas

zalewajka

czysty skład