Z okazji Dnia Mamy chcemy podzielić się z Wami pyszną, a co najważniejsze zdrową zupą, którą możecie zaserwować swoim ukochanym rodzicielkom w dniu ich święta! Zupa botwinkowa — bo o niej tu mowa to ze względu na cenne właściwości botwinki danie pełne witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także żelaza. Obiad w tej postaci sprawdzi się więc zarówno jako sposób na złagodzenie stresu, jak i walkę z anemią. Botwinkowa zupa uchroni Was również przed chorobami układu krążenia, nowotworami oraz pobudzi pracę jelit i wątroby. Zajadaj więc na zdrowie — ciesząc się chwilami wspólnie spędzonymi z rodziną przy stole!
Przepis na botwinkę
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój, a następnie podsmaż je na oliwie. Buraczki wraz z liśćmi dokładnie umyj, następnie odetnij liście i posiekaj je drobno. Buraczki zetrzyj na tarce. Gdy ziemniaki będą już podsmażone, wlej do nich gorący bulion i gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Po upływie 5 minut tego czasu dodaj do ziemniaków buraczki, po upływie kolejnych 5 minut dodaj liście botwinki. Całość gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, sokiem z cytryny i zapraw śmietanką lub dodaj ją na talerz do serwowanej zupy. Podawaj z pokrojonym, ugotowanym wcześniej na twardo jajkiem oraz koperkiem lub pietruszką.
...bo domowe jest lepsze!