Nastawy / Nazwa | Czas fermentacji | Ilość cukru | Moc |
cukrowe, owocowe | Fermiol | 7-12 dni | 6 kg | 16% |
cukrowe, zbożowe, owocowe | Torpedo | 24 godz. | 6 kg | 14% |
48 godz. | 6-8 kg | 14-18% |
72 godz. | 6,5 kg | 15% |
5-7 dni | 6,5 kg | 14-16% |
Grom | 24 godz. | 7 kg | 19% |
48 godz. | 7 kg | 19% |
72 godz. | 7 kg | 19% |
5-7 dni | 6,5 kg | 18% |
Revolta | 48 godz. | 8 kg | 19% |
72 godz. | 8 kg | 19% |
5-7 dni | 8 kg | 19% |
Carbo | 48 godz. | 7 kg | 19% |
X-Pure 21,3% | 48 godz. | 9 kg | 21,3% |
owocowe | Fruit | 5-7 dni | 7 kg | 14-18% |
Grappa | 7-10 dni | 5 kg | 14-18% |
Slivovitz | 10-14 dni | 5 kg | 17-18% |
ziemniaczane | Potato | 6-9 dni | 4,5 kg | 13-15% |
zbożowe | Whiskey | 6-9 dni | 3,5 kg | 13-15% |
cukrowe | Rum | 7 dni | 7 kg | 16% |

Drożdże gorzelnicze Fermiol
Drożdże gorzelnicze FERMIOL to niezawodne francuskie drożdże pozwalające uzyskać 16% alkoholu w 2 tygodnie. Polecane są do nastawów cukrowych, jak i owocowych. Wytwarzają małe ilości siarkowodoru. Pakowane w saszetki 7 g. Dostosowane są do nastawów 20-25 L. Najlepsze efekty uzyskane zostaną przy zastosowaniu pożywek z witaminą B1 i Kombi Vita.

Drożdże Turbo Torpedo
Drożdże Turbo Torpedo są pierwszą rodziną drożdży gorzelniczych wprowadzonych w BROWINIE. W jej skład wchodzą 4 typy drożdży w 4 gramaturach, o różnej szybkości fermentacji (24 godz., 48 godz., 72 godz., 5-7 dni). Pozwalają uzyskać do 14-18% alkoholu w czasie 1-7 dni (w zależności od wybranego typu). Dedykowane są do nastawów cukrowych i owocowych, a także z kukurydzy, jęczmienia, żyta, pszenicy, ziemniaków i melasy.

Drożdże Turbo Grom
Drożdże Turbo Grom to najpopularniejsza linia naszych drożdży gorzelniczych. W jej skład wchodzą 4 typy drożdży w 4 gramaturach, zapewniające różną szybkości fermentacji (24 godz., 48 godz., 72 godz., 5-7 dni). Pozwalają uzyskać do 19% alkoholu w 1-7 dni (w zależności od wybranego typu). Dedykowane są głównie do nastawów cukrowych, ale poradzą sobie także z nastawami owocowymi i zbożowymi. Projektując tę linię drożdży, nasze laboratorium biotechnologiczne opracowało nową i innowacyjną pożywkę, która pozwoliła drożdżom na wypracowanie jeszcze wyższego stężenia alkoholu.

Drożdże Turbo Revolta
Drożdże Turbo Revolta to nasza najnowsza linia „budżetowych” drożdży gorzelniczych. Ale niech nie zwiedzie nikogo ich niska cena – są tak samo dobre i wydajne, jak ich kuzyni z innych linii. Przeznaczone są głównie do nastawów cukrowych, ale z powodzeniem mogą być stosowane również do nastawów owocowych i zbożowych. Nasze laboratorium biotechnologiczne, starając się stale udoskonalać nasze produkty, wyselekcjonowało nowy rewolucyjny szczep drożdży, dzięki któremu przeprowadzenie procesu gorzelniczego stało się jeszcze tańsze. Szczep ten ma mniejszą oporność na temperaturę, dlatego nie nadaje się do bardzo dużych nastawów, np. 100 L.

Drożdże Turbo Carbo
Drożdże Turbo Carbo to drożdże z pożywkami oraz dodatkiem węgla aktywnego. Węgiel aktywny pochłania niekorzystne produkty uboczne fermentacji, co przekłada się zarówno na większą aktywność drożdży, jak i czystość gotowego produktu. Pozwalają uzyskać do 19% alkoholu w 48 godz. Dedykowane są do nastawów cukrowych.
Drożdże do nastawów owocowych
Nasza linia drożdży do nastawów owocowych zawiera trzy referencje: Turbo Fruit, Turbo Grappa i Turbo Slivovitz.

- Drożdże Turbo Fruit nadają się do fermentacji nastawów z owoców białych i czerwonych. Pozwalają uzyskać 14-18% alkoholu w 5-7 dni (w zależności od ilości i typu użytych owoców). Turbo Fruit zawierają wyselekcjonowany szczep drożdży oraz specjalistyczną pożywkę, dzięki którym gotowy trunek będzie miał bogatszy aromat owocowy.

- Drożdże Turbo Grappa pozwalają na zachowanie ducha zero waste i powtórne przefermentowanie wytłoków po wytwarzaniu wina. Pozwalają uzyskać do 14-18% alkoholu w czasie 7-10 dni. Saszetka zawiera specjalne drożdże oraz pożywkę o bogatym składzie, które powodują, że z wytłoków uzyskuje się pełnowartościowy, wspaniały alkohol.

- Drożdże Turbo Slivovitz to nasza nowość, która pozwala przygotować aromatyczną Śliwowicę. To idealna mieszanka drożdży, pożywek, witamin i Pektoenzymu (który rozkładając pektyny zapewnia szybsze wyklarowanie nastawu). Pozwalają uzyskać do 17-18% alkoholu w czasie 10-14 dni. Najlepsze efekty można uzyskać stosując dojrzałe owoce śliwek węgierek.

Drożdże do nastawów zbożowych
Obecnie nasza linia drożdży dedykowanych do nastawów zbożowych zawiera jedną referencję, ale pracujemy nad wprowadzeniem kolejnych. Drożdże Turbo Whiskey to silne drożdże dostosowane do fermentacji zacierów zbożowych – jęczmienia, żyta, pszenicy, kukurydzy i ryżu. Dodatkiem do tych drożdży jest enzym – amyloglukozydaza, rozkładająca niedostępną dla drożdży skrobię zawartą w zbożach. Turbo Whiskey pozwalają w czasie 6-9 dni uzyskać trunek o charakterystycznym smaku whiskey i mocy 13-15%. Dla wzmocnienia aromatu najlepiej dodać chipsy dębowe.

Drożdże do nastawów ziemniaczanych
Wódka ziemniaczana ma w Polsce długą tradycję. Nasze laboratorium opracowało specjalną mieszankę do nastawów ziemniaczanych – Drożdże Turbo Potato, która oprócz drożdży i pożywek zawiera enzym – glukoamylazę, rozkładającą niedostępną dla drożdży skrobię zawartą w ziemniakach. Turbo Potato pozwalają uzyskać do 13-15% alkoholu w czasie 6-9 dni.

Drożdże do nastawów na cukrze trzcinowym lub melasie
Rum to alkohol mający wielu zwolenników . Wychodząc im na przeciw powstały Drożdże Turbo Rum - mieszanka wysokoalkoholizujących drożdży gorzelniczych i odpowiednio dobranej pożywki. Wykorzystując jako surowiec cukier trzcinowy lub melasę Turbo Rum pozwalają przygotować charakterystyczny trunek do 16% alkoholu, w czasie 7 dni.

NOWOŚĆ!
Drożdże Turbo X-Pure 21,3% – to innowacyjny produkt zawierający mieszankę dwóch wysokoalkoholizujących szczepów drożdży gorzelniczych, które są w stanie wyprodukować alkohol o mocy 21,3%. Saszetka zawiera także oryginalną kompozycję pożywek oraz środków regulujących pH nastawu, dzięki którym proces jest szybki i wydajny, a finalny produkt czysty i pozbawiony niepożądanych zapachów i aromatów. Powodzenie całego procesu zapewnia pionierskie podejście do rozpuszczania cukru. Istotne jest, aby cukier dodawać w partiach: 7 kg + 2 kg / 25 L). Zapewnia to drożdżom łagodny start fermentacji (optymalne, nie za wysokie ciśnienie osmotyczne – powodowane przez wysoką zawartość cukru w roztworze). Dodanie drugiej partii cukru po 24 godzinach powoduje, że dodajemy drożdżom cukier w momencie, w którym komórki są już w pełni zregenerowane i część biomasy jest już namnożona.
WYKRES: Tempo fermentacji drożdży Turbo X-Pure 21,3 % i drożdży konkurencyjnych.

...bo domowe jest lepsze!