Nalewka z agrestu to znakomity trunek ze wciąż niedocenianych owoców. Agrestówka posiada wspaniały smak, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Jej cenne składniki pomagają także w podniesieniu odporności organizmu. Przyrządzenie nalewki z agrestu nie wymaga wiele czasu, lecz na posmakowanie jej prawdziwego bogactwa trzeba jednak chwilę poczekać....
Przepis na agrestówkę
Przygotowanie:
Dojrzałe, dorodne owoce dokładnie umyj, odsącz na sicie, usuń ogonki i szypułki, lekko nagnieć i włóż do słoja. Dodaj cukier, zalej alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w słoneczne miejsce o temperaturze pokojowej, pamiętaj o poruszaniu naczyniem co pewien czas. Następie przefiltruj i rozlej do butelek. To aż takie proste!
Uwaga!
Owoce nadają się do dekoracji deserów, możesz je również ponownie zalać alkoholem, dodając więcej cukru, dzięki czemu uzyskasz likier agrestowy.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek
