Nalewka z agrestu to znakomity trunek ze wciąż niedocenianych owoców. Agrestówka posiada wspaniały smak, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Jej cenne składniki pomagają także w podniesieniu odporności organizmu. Przyrządzenie nalewki z agrestu nie wymaga wiele czasu, lecz na posmakowanie jej prawdziwego bogactwa trzeba jednak chwilę poczekać....
Przepis na agrestówkę
Przygotowanie:
Dojrzałe, dorodne owoce dokładnie umyj, odsącz na sicie, usuń ogonki i szypułki, lekko nagnieć i włóż do słoja. Dodaj cukier, zalej alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w słoneczne miejsce o temperaturze pokojowej, pamiętaj o poruszaniu naczyniem co pewien czas. Następie przefiltruj i rozlej do butelek. To aż takie proste!
Uwaga!
Owoce nadają się do dekoracji deserów, możesz je również ponownie zalać alkoholem, dodając więcej cukru, dzięki czemu uzyskasz likier agrestowy.