Browin Przepiśnik - Boczek pieczony

Boczek pieczony

Mięso i wędliny

2023-03-08 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Boczek na polskich stołach pojawia się nie tylko od święta. Jest świetnym dodatkiem i źródłem tłuszczu do wielu dań, a także smakowitą i aromatyczną wędliną do kanapek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, szczególnie jeśli wykorzystacie nasz sprawdzony i ulubiony od lat przepis! Sukces tego dania tkwi w idealnie dobranych przyprawach marynaty. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Przepis na boczek pieczony:

Przygotowanie:

Boczek obmyj dokładnie, natrzyj 2 łyżkami oleju oraz Marynatą do boczku. Pozostaw go na ok. 12 godzin w lodówce, pod przykryciem. Ok. 30 minut przed pieczeniem wyjmij boczek z lodówki i przygotuj warzywa. Obierz je i pokrój - marchewkę, pietruszkę i czosnek w plasterki, a cebulę w piórka. Mięso oraz warzywa umieść w brytfannie lub garnku rzymskim, podlej dwoma łyżkami oleju oraz dwoma szklankami wody. Całość przykryj i włóż do ciepłego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny (grzałka dół i góra, z termoobiegiem), następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze ok. 20 minut, już bez przykrycia. Podczas pieczenia kontroluj, aby woda całkowicie nie wyparowała. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości kawałków mięsa. Jeśli chcesz dołożyć ziemniaczki, najlepiej zblanszuj je w gorącej wodzie przez 10 minut i umieść w naczyniu z boczkiem, po 1 godzinie pieczenia.

Smacznego! ..bo domowe jest lepsze!

boczek pieczony przepis

boczek pieczony w piekarniku

boczek z piekarnika

jak upiec boczek