Browin Przepiśnik - Bycza krew - nalewka buraczana

Bycza krew - nalewka buraczana

Trunki i napoje

2019-01-15 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 4.5 | ilość ocen: 2

Nalewki to trunki skrywające wiele sekretów. Podobnie jest z nasza dzisiejszą propozycją — nalewką z buraka. Nalewka buraczana polecana jest osobom z problemami żołądkowymi, ze względu działanie poprawiające trawienie. Dowiedz się, jak zrobić ten nietypowy trunek poznając nasz przepis!

Przepis na domową nalewkę buraczaną

Przygotowanie:

Obierz surowe buraki ze skórki, zetrzyj na tarce i razem z sokiem umieść w szklanym naczyniu (słoju, gąsiorze). Z jednej szklanki gorącej wody i 1,5 szklanki cukru sporządź syrop cukrowy, zagotuj, zbierz powstałą na wierzchu pianę, wystudź, a następnie dodaj do przygotowanych wcześniej buraków. Po godzinie dodaj alkohol i postaw w chłodnym miejscu na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zostaw nalewkę na kolejne 3 miesiące. Nalewka powinna po tym czasie pięknie się sklarować i nabrać odpowiedniego smaku. 

Uwaga! Z biegiem czasu nalewka zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy, a smak buraków stopniowo będzie zanikał.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

nalewka buraczana

bycza krew

nalewka z buraka



Newsletter