Przenieś się razem z BROWIN w świat tradycyjnej meksykańskiej kuchni. Składniki chili con carne nie są zbyt wyszukane, prawdopodobnie większość z nich znajduję się w Twojej kuchni. To pyszne, rozgrzewające i aromatyczne danie zadowoli nawet największych smakoszy. Już dziś dodaj ten przepis do swojej książki kucharskiej, zaskocz znajomych i rodzinę.
Kuchnia meksykańska czyli jak zrobić domowe chili con carne?
Przepis na chili con carne
Przygotowanie:
Przygotuj warzywa. Cebulę i paprykę (usuwając gniazda nasienne) pokrój w średnie kostki. Czosnek posiekaj. Połowę wołowiny zmiel w maszynce przez sito o oczku 5 mm, resztę pokrój w średnią kostkę. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu. Wsyp cebulę i smaż przez 5 minut do momentu zeszklenia. Dodaj paprykę, czosnek, paprykę słodką i chili, sól i pieprz do smaku. Smaż przez następne 5 minut.
Usmażone warzywa przełóż do otwartego szybkowaru i kontynuuj podsmażanie na małym ogniu. Na oleju pozostałym po warzywach smaż mieloną wołowinę przez 10 minut. Usmażone mięso także dodaj do szybkowaru. Rozpuść kostkę rosołową w wodzie i także wlej do szybkowaru. Gotuj przez 5 minut. Na patelnię wlej wino i sok z cytryny. Poczekaj 3 minuty do momentu zagotowania. Do szybkowaru z mięsem i warzywami dodaj puszkę pomidorów oraz puszkę fasoli i gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Kostki wołowiny obtocz w przyprawie Habanero, kminku, posól i dodaj do gotującego się wina. Pozostaw na 7 minut do czasu, aż uzyskasz gęsty sos. Następnie dodaj wołowinę do szybkowaru. Dodaj sól i pieprz. Podawaj ze śmietaną i do wyboru z ryżem, kaszą, tortillą lub chlebem.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!
zostańwdomu
zostanwdomu