Przepis na smaczną wątrobiankę
Wątrobę oraz słoninę pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 minut. W wodzie po gotowaniu namocz bułki. Podgotowane składniki zmiel na oczkach ok. 2-3 mm. Do farszu dodaj zeszkloną na maśle cebulę lub cebulę suszoną, a następnie zmiel ponownie z namoczonymi i odsączonymi bułkami. Po drugim zmieleniu dopraw solą oraz przyprawami. Pamiętaj aby farsz był wyrazisty, gdyż przy parzeniu część soli się wypłucze jeśli będą to osłonki naturalne. Farsz w jelitach dobrze zwiąż z obydwu stron np. sznurkiem. Wątrobiankę w jelitach włóż do parzenia do wody o temperaturze 80°C i parz w temperaturze 75-85°C przez 30 minut. Po wyjęciu możesz przycisnąć czymś batony ale delikatnie lub zawiesić do ocieknięcia. Na drugi dzień wątrobiankę można podwędzić dla bardziej charakternego smaku i aromatu.