Browin Przepiśnik - Domowa pasztetowa

Domowa pasztetowa

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Domowa pasztetowa to zdrowszy i naturalny odpowiednik tej kupionej w sklepie. Przepis możesz przygotować na dwa sposoby - nadziewając mięsny farsz w osłonki jelitowe lub pasteryzując pasztetową w słoikach. To od Ciebie zależy, który sposób wybierzesz - oba bowiem zachwycą Twoje podniebienie i sprawią, że wyrób ten zagości na stałe w Twojej kuchni!

Jak zrobić domową pasztetową - krok po kroku.

Przepis na pasztetową (także w słoiczkach)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, umieść ją na patelni podlanej niewielką ilością oleju, oprósz delikatnie cukrem i zeszklij lekko. Mięso dokładnie oczyść i umyj. Do gotowania przygotuj wodę wraz z przyprawami i warzywami na rosół. W garnku umieść mięso (bez wątróbki), gotuj 60 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze przez 20 minut. Mięso po wyjęciu powinno być miękkie, ale nie rozpadające się.

Wszystkie rodzaje mięs zmiel dwukrotnie przez sito o oczkach 5 mm. Bułkę tartą zalej rosołem i dokładnie wyrób, aby namiękła. Dodaj do bułki zmielone mięso oraz smażoną cebulę, również zmieloną dwukrotnie. Do farszu dodaj przyprawy oraz jajka i dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Spróbuj, czy dodana ilość przypraw jest odpowiednia dla Ciebie. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha, możesz dodać jeszcze trochę rosołu.

Pasztetowa we flaku:
Pół godziny wcześniej przygotuj jelita (dobrze przepłucz i namocz na 30 minut w letniej wodzie). Wyrobioną masę nadziej dość luźno w jelita, formując serdelki. Włóż je do wody o temperaturze 75°C i parz przez 20 minut, utrzymując tę temperaturę. Po zaparzeniu pasztetową wyjmij, ostudź - i gotowe! 

Pasztetowa w słoiku:
Słoiki wyparz i osusz. Masę dosyć dokładnie ugnieć w słoiku, aby pozostało jak najmniej przestrzeni dla powietrza. Zakręć i pasteryzuj (włóż słoiki do garnka z wodą i postaw na mały ogniu) przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia i na drugi dzień powtórz pasteryzację.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu