Browin Przepiśnik - Domowa pieczona szynka w ziołach

Domowa pieczona szynka w ziołach

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Szukasz przepisu na domowe wędliny? Oto szybki i prosty przepis na domową, idealnie kruchą i soczystą szynkę w ziołach. Jesteś ciekawy, jak ją zrobić? Śpieszymy z pomocą i gwarantujemy, że razem z rodziną i przyjaciółmi zachwycisz się jej smakiem i aromatem!
Pieczona szynka w siatce to nie tylko pyszna wędlina, ale przede wszystkim znakomity wybór mięsa bez sztucznych dodatków. Jej przygotowanie domowym sposobem nada jej wyjątkowego smaku, a soczystość jaką się charakteryzuje skradnie serce wszystkim fanom domowego wędliniarstwa. 


Jak zrobić domową pieczoną szynkę w ziołach?

Przepis na szynkę z ziołami

Przygotowanie:

Sporządź zalewę peklującą z 1 litra wody, ziół (Receptura Babci Leokadii), rozgniecionego czosnku oraz soli. W gotowej zalewie umieść szynkę i odczekaj dwa tygodnie.
Po upływie tego czasu szynkę wyjmij z zalewy, osusz, natnij w romb, po czym włóż w siatkę wędliniarską lub opleć sznurkiem wędliniarskim. W nacięciach umieść goździki, a całość natrzyj połową porcji wcześniej sporządzonej marynaty z miodu i musztardy. Tak przygotowaną szynkę umieść w rękawie do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika
Piecz w temperaturze 170°C przez ok 1 godzinę 40 minut. Następnie wyjmij szynkę z rękawa i ponownie włóż do piekarnika na około 20 minut. Później nacieraj ją co jakiś czas pozostałą częścią marynaty z miodu i musztardy, aż nabierze ładnej barwy. 


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

szynka

domowa szynka

przepis na szynkę

pieczona szynka