Nie każdy przepada za wątróbką. My mamy jednak sposób jak rozsmakować w niej nawet największego niejadka! Potrawka, którą w prosty i szybki sposób łatwo przygotujesz w szynkowarze będzie idealnym dodatkiem do kanapek. Zobacz jakie to proste i rozkoszuj się smakiem domowych mięsiw!
Danie z szynkowaru zachwyca swoją strukturą. Blok mięsny, który otrzymasz z łatwością pokroisz i podasz na kanapki. Jego walcowaty kształt umożliwia łatwe przechowywanie i pozwala na wygodne porcjowanie.
Potrawka z wątróbki wyjęta prosto z szynkowara może być tez wyśmienitym daniem obiadowym. Podaj ją z cebulką i ciesz się jej smakiem z bliskimi.
Nie musisz obawiać się, że wątróbka pozostawi po sobie zapach w szynkowarze uniemożliwiającym przygotowywanie w nim innych mięs. To niezwykle funkcjonalne urządzenie do domowego wędliniarstwa wykonane jest ze stali nierdzewnej, która posiada atest do kontaktu z żywnością i jest odporna na wchłanianie się różnych zapachów z przygotowywanych w nim potraw.
Bez obaw możesz przygotować w nim szynki, potrawki, a nawet pasztety!
Sprawdź go w swojej kuchni. Postaw na smak wędliny bez dodatku sztucznych konserwantów i zrób kolejny krok w stronę zdrowej żywności wypróbowując ten przepis.
Jak zrobić mięso w szynkowarze?
Przepis na potrawkę z wątróbki z szynkowaru
Przygotowanie:
Bułkę namocz w mleku. Wątróbkę pokrój w niewielkie kawałki. Mięso mielone z wątróbką i bułką dokładnie wyrób, dodając przyprawy wedle uznania oraz pietruszkę. Całość umieść w woreczku w szynkowarze. Szynkowar szczelnie zamknij i włóż do garnka z wodą. Temperatura wody powinna wynosić ok. 95 stopni, natomiast temperaturę masy mięsnej w czasie parzenia doprowadź do temperatury ok. 70-85 stopni i zakończ proces. Następnie szynkowar ostudź i pozostaw w temperaturze 2-8 stopni na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar przelej gorącą wodą i wyjmij potrawkę.