Nie wiesz jak zrobić mięso na hamburgery? Chcesz dowiedzieć się jak upiec bułki do burgerów domowej roboty? Dziś przychodzimy Ci z pomocą! Przygotowanie tej pysznej, znanej na całym świecie przekąski wcale nie jest trudne!
Poznaj nasz przepis na domowe hamburgery — soczyste, aromatyczne i najlepsze, jakie mieliście okazję kiedykolwiek jeść! Odkryj niesamowity smak świeżo upieczonej bułki na hamburgery, wypełnionej pysznym mięsem i Twoimi ulubionymi warzywami. Zasmakuj naszej propozycji sosu czosnkowego i zobacz, jak z łatwością możesz zrobić go samemu w domu!
Hamburgery nadają się idealnie na grilla, patelnię lub patelnię grillową. Z łatwością przygotujesz je jako przekąski na imprezę z przyjaciółmi czy spotkanie z rodziną. Zapewniamy, że zachwycisz się tym smakiem!
Domowe burgery z sosem czosnkowym
Mięso i wędliny
2019-05-29
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Do miski wsyp drożdże, cukier oraz wlej 300 ml mleka o temperaturze pokojowej. Całość wymieszaj łyżką, ale jeszcze nie zagniataj. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodaj jajko, całość wymieszaj, a następnie zacznij ugniatać, dodając stopniowo roztopione masło. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie jednolite, aksamitne i elastyczne (powinno to potrwać ok. 10 minut). Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, przykrywając ciasto ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na obsypaną mąką stolnicę, podziel na 8 części i uformuj bułeczki. Odstaw je następnie pod przykryciem ze ściereczki na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, obsyp sezamem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 °C. Piecz przez 15 minut, aż zarumienią się na złoty kolor. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
Wołowinę zmiel na najmniejszych oczkach dwukrotnie, a następnie wyrób ją z 50 ml zimnej wody. Pozostałe mięso zmiel na oczkach 10-12 mm. Połącz mięso dokładnie je wyrabiając z wyciśniętym czosnkiem, solą oraz innymi przyprawami. Kiedy wszystko razem dokładnie się połączy, zrób z mięsa niewielkie kulki, a następnie uformuj z nich burgery za pomocą praski do hamburgerów. Dzięki temu wszystkie burgery będą tej samej grubości i wielkości. Powstałe burgery smaż na patelni delikatnie podlanej olejem chili lub ugrilluj. Możesz do grillowania użyć także patelni grillowej. Następnie umieść mięso w domowych bułeczkach i udekoruj swoimi ulubionymi warzywami oraz sosem.
Jogurt, majonez oraz ketchup dokładnie wymieszaj, a następnie do powstałego sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!