"/>
Browin Przepiśnik - Domowe piwo dyniowe

Domowe piwo dyniowe

Trunki i napoje

2020-10-28 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 4.5 | ilość ocen: 2

Piwo dyniowe swoje początki ma w kolonizowanej Ameryce, gdzie koloniści z braku surowców do produkcji trunku zaczęli używać łatwo dostępnej tam dyni. Obecnie piwo z dyni zyskało popularność za pomocą browarów domowych i rzemieślniczych. Piwo to sprawdza się idealnie w sezonie jesiennym, a przygotowuje się je z różnymi dodatkami, np. cynamonem, imbirem i goździkami lub gałką muszkatołową. Nastawienie takiego piwa to dobry pomysł na Halloween, zamiast wyrzucać wycięte z dyni fragmenty, warto dobrze je wykorzystać.

Przepis na domowe piwo dyniowe

Przygotowanie:

Ważne: Sprzęty używane do przygotowania piwa dokładnie umyj i wypłucz w roztworze pirosiarczynu potasu.

Część I

Wyjmij drożdże spod wieczka koncentratu Coopers Real Ale. Zamkniętą puszkę wkłóż na 10 minut do naczynia z gorącą wodą. (Jeśli wykorzystujesz puszkę ekstraktu słodowego, również umieść ją w gorącej wodzie).
Do 4-5 L garnka wlej 2 L gorącej wody, dodaj zawartość puszki z koncentratem i puszki z ekstarktem słodowym lub wsyp 1 kg glukozy lub cukru. Dokładnie wymieszaj.

Do naczynia fermentacyjnego (pojemnika lub balonu) wlej 20 L letniej wody. Uzupełnij całość wystudzoną brzeczką (woda + zawartość puszek). Całość dokładnie wymieszaj.

Gdy temperatura roztworu mieści się w granicach 21-27°C, wsyp torebeczkę drożdży piwowarskich i ponownie całość wymieszaj przez około 30 s. 

Balon lub pojemnik fermentacyjny zamknij i zamontuj wypełnioną do połowy wodą rurkę fermentacyjną. Pozostaw na 3-4 dni fermentacji.


Część II

Dynię pokrój w plastry, posyp 2 łyżeczkami przyprawy i piecz na papierze w piekarniku w temperaturze 180℃ przez 45 minut. 
Po tym czasie dynie wystudź, obierz ze skórki, a miąższ zblenduj. Powinieneś w ten sposób uzyskać ok. 200-300 g pulpy dyniowej. 
Pulpę dodaj do piwa, delikatnie wymieszaj i poddaj dalszej fermentacji przez ok. 2-3 dni. 

Cały proces fermentacji zajmie ok. 7-10 dni, do osiągnięcia 0-2 stopni Blg.


Po zakończonej fermentacji przelej piwo do butelek. 
Na każdą butelkę 0,5 L dodaj 4 g cukru. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

pumpkin ale

piwo coopers

halloween

pomysł na piwo

piwo dyniowe receptura



Newsletter