Browin Przepiśnik - Domowe półsłodkie wino daktylowe

Domowe półsłodkie wino daktylowe

Trunki i napoje

2019-01-09 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Daktyle to owoce bogate w cenne składniki odżywcze — zawierają m.in.: witaminy A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, magnez i fosfor oraz działające przeciwzapalnie salicylany. To dlatego warto urozmaicać nimi swoją dietę, a sięgając po wino wybierać to daktylowe — już w starożytności w Chinach uznawane za trunek wzmacniający śledzionę. Domowe wino daktylowe nie jest trudne w przygotowaniu. Poznaj nasze wskazówki i zachwyć się jego pełnym smakiem!

Przepis na domowe wino daktylowe

Przygotowanie:

Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Owoce zalej 2 L wrzącej wody i odczekaj do wystudzenia. Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji. Po upływie tego czasu przecedź całość i dodaj do niej skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody, a uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki. Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji. Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.

Domowe półsłodkie wino daktylowe


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino daktylowe

wino półsłodkie daktylowe

wino z daktyli

wino domowe