Browin Przepiśnik - Domowy izotonik z cytrynami, limonkami i grejpfrutem

Domowy izotonik z cytrynami, limonkami i grejpfrutem

Trunki i napoje

2024-05-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

W upalne dni niezwykle ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Wielu z nas ma duży problem z wypijaniem odpowiedniej ilości wody, a latem jej zalecana ilość wynosi nawet 4 l dziennie. Doskonałą alternatywą dla picia wody są różnego rodzaju izotoniki, niezwykle skuteczne w szybkim nawadnianiu organizmu. Dostępne w sklepach napoje izotoniczne zawierają cukier lub sztuczne dodatki słodzące, dlatego taki napój warto przygotować samemu. To bardzo proste!

Zrobiony w domu izotnik serwować możesz z wygodnego słoika z kranikiem, dzięki czemu z łatwością uzupełnisz zawartość kolejnej szklanki. 

Przepis na domowy izotonik

Przygotowanie

Wyciśnij sok z grejpfrutów, cytryn i limonek do dużej miski.

Do soku dodaj miód lub syrop klonowy i wymieszaj, aż do ich rozpuszczenia. Ilość substancji słodzącej możesz dostosować do własnych upodobań smakowych.

Przelej uzyskany sok do słoja.

Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj, aby połączyć składniki.

Wsyp szczyptę soli morskiej lub soli różowej himalajskiej. Sól pomoże w uzupełnieniu elektrolitów.

Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Przed podaniem do napoju możesz dodać kostki lodu lub schłodzić go w lodówce.


Domowy napój izotoniczny z grejpfrutami, cytrynami i limonkami możesz pić podczas upalnych dni, po treningu lub innym intensywnym wysiłku fizycznym. Pamiętaj, ilość miodu i soli dostosuj do swoich preferencji smakowych i potrzeb odżywczych.

Domowe napoje izotoniczne mają ograniczoną trwałość. Najlepiej spożyć je w ciągu 24-48 godzin od przygotowania. Swój napój przechowuj w lodówce - dzięki temu będzie odpowiednio schłodzony i zachowa świeżość.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

jak zrobić izotonik

napój izotoniczny

na upały

do picia

napój z cytrynami