Kebab to jedno z najchętniej wybieranych dań street-foodowych w Polsce. Trudno oprzeć się soczystemu mięsu pachnącemu przyprawami rodem z Bliskiego Wschodu. Ten przepis pokaże Ci, jak przygotować wyjątkowo delikatne i pełne smaku mięso kebabowe w domowych warunkach, wykorzystując szynkowar. Dzięki aromatycznej marynacie i precyzyjnej obróbce termicznej uzyskasz rezultat, który bez problemu dorównuje jakości dobrych kebabowni, a często potrafi je nawet przewyższyć.
Przepis na domowy kebab z kurczaka
Przygotowanie:
- Oczyść mięso z udek kurczaka i pokrój je na duże kawałki.
- W misce wymieszaj oliwę, jogurt, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy.
- Przełóż mięso do marynaty i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Napełnij szynkowar mięsem, mocno dociskając, aby nie pozostawić pustych przestrzeni.
- Włóż termometr i gotuj, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72°C.
- Po ugotowaniu wyjmij szynkowar, pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na kilka godzin.
- Pokrój mięso w cienkie plastry (opcjonalnie podsmaż, aby uzyskać przypieczone brzegi).
- Podawaj w ulubionym placku z warzywami i sosem.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek