Kurczak to częsty składnik obiadów - jeśli masz już dość jego klasycznej formy poznaj przepis na aromatycznego i soczystego kurczaka sous-vide, który w towarzystwie fasolki szparagowej podbije Twoje podniebienie. Danie idealnie nada się na zwykły codzienny obiad jak i bardziej wystawne spotkanie.
Pomysł na obiad z kurczakiem i fasolką szparagową
Przepis na kurczaka sous-vide
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umieść w głębokiej misce, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Odetnij odpowiednią ilość folii do zgrzewarki, zgrzej jedną część, włóż do środka prószonego przyprawami kurczaka i odessij powietrze. Następnie zgrzej folię. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotuj kąpiel wodną dla sous-vide. Włóż piersi do wody rozgrzanej do 64 stopni i gotuj przez 2 godziny. Kontroluj temperaturę, co jakiś czas mieszając delikatnie wodę. Po 1,5 godziny dodaj do wody obraną fasolkę szparagową i wsyp łyżkę stołową soli. Gotuj 30 minut. Po upływie tego czasu piersi wyjmij z kąpieli wodnej i z woreczka. Odcedź fasolkę szparagową. Na dużej patelni dobrze rozgrzej olej. Mięso szybko obsmaż z każdej strony na złoty kolor, kropiąc je sokiem z cytryny. Na tej samej patelni podsmaż fasolkę przez 2 minuty.