Browin Przepiśnik - Domowy kurczak sous-vide z fasolką szparagową

Domowy kurczak sous-vide z fasolką szparagową

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Kurczak to częsty składnik obiadów - jeśli masz już dość jego klasycznej formy poznaj przepis na aromatycznego i soczystego kurczaka sous-vide, który w towarzystwie fasolki szparagowej podbije Twoje podniebienie. Danie idealnie nada się na zwykły codzienny obiad jak i bardziej wystawne spotkanie.

Pomysł na obiad z kurczakiem i fasolką szparagową

Przepis na kurczaka sous-vide

Przygotowanie: 

Piersi z kurczaka umieść w głębokiej misce, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Odetnij odpowiednią ilość folii do zgrzewarki, zgrzej jedną część, włóż do środka prószonego przyprawami kurczaka i odessij powietrze. Następnie zgrzej folię. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Przygotuj kąpiel wodną dla sous-vide. Włóż piersi do wody rozgrzanej do 64 stopni i gotuj przez 2 godziny. Kontroluj temperaturę, co jakiś czas mieszając delikatnie wodę. Po 1,5 godziny dodaj do wody obraną fasolkę szparagową i wsyp łyżkę stołową soli. Gotuj 30 minut. Po upływie tego czasu piersi wyjmij z kąpieli wodnej i z woreczka. Odcedź fasolkę szparagową. Na dużej patelni dobrze rozgrzej olej. Mięso szybko obsmaż z każdej strony na złoty kolor, kropiąc je sokiem z cytryny. Na tej samej patelni podsmaż fasolkę przez 2 minuty.

Smacznego!...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu