Browin Przepiśnik - Domowy ser piwny

Domowy ser piwny

Nabiał

2019-01-14 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Ser piwny jest bardzo popularną przekąską w Czechach. Poniżej prezentujemy przepis na domową wersję tego przysmaku. Ser piwny świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Chociaż proces jego produkcji jest czasochłonny, to naprawdę warto spróbować. Prawdziwi miłośnicy sera i piwa będą zachwyceni.


Jak zrobić domowy ser piwny?

Przygotowanie:

Dodawanie kultur i podpuszczki:

Podgrzej mleko do temperatury 32 °C i dodaj chlorek wapnia. Po 10 minutach dodaj kultury bakterii. Całość przykryj i pozwól, aby mleko dojrzało przez 60 minut w temperaturze 32°C. Dodaj rozpuszczoną podpuszczkę i dokładnie mieszaj. Przykryj i pozostaw mleko do skrzepnięcia przez 45 minut w temperaturze 32°C. Kiedy skrzep będzie gotowy, potnij go na kostkę o boku 1-2 cm. Skrzep mieszaj delikatnie przez 5-10 minut.


Warzenie i odsączanie skrzepu:

Podgrzej skrzep powoli do temperatury 39°C, podnosząc temperaturę o 1-2 °C co 5 minut.Po osiągnięciu tej temperatury, mieszaj całość, aby pozostał oddzielony przez 30 minut. Po pierwszych 15 minutach usuń 1 szklankę serwatki, a następnie po kolejnych 15 minutach usuń kolejną szklankę serwatki. Po warzeniu, skrzep powinien być zwarty i stawiać pewien opór przy ściskaniu palcami podczas rozkruszania. Pozostaw skrzep w serwatce przez kolejne 30 minut, mieszając co 5-10 minut, aby zapobiec zbrylaniu się. Usuń serwatkę i przełóż łyżką cedzakową do durszlaka wyłożonego chustą serowarską i pozostaw do odcieknięcia na 30 minut, mieszając łagodnie co jakiś czas. Odsączony skrzep przenieś do innej miski lub pojemnika, a następnie zalej go piwem i pozostaw do nasączenia przez 45 minut. Odsącz piwo i dodaj sól do skrzepu, a następnie dokładnie mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić sól w skrzepie.


Odciskanie:

Przenieś skrzep do prasy serowarskiej wyłożonej chustą. Odciskaj przez 30 minut pod naciskiem 5 kg, 1 godzinę pod naciskiem 10 kg, a następnie 16 godzin pod naciskiem 20 kg. Odwróć i przekładaj ser od czasu do czasu podczas odciskania.


Dojrzewanie:

Wyjmij ser z prasy i przechowuj w temperaturze 12°C, przewracając codziennie i pozwalając powierzchni obsychać.Kiedy powierzchnia będzie sucha, powlecz ser woskiem. Pozostaw do dojrzewania w temperaturze 12°C przez 4-6 tygodni.


W skrócie:

  • 4-5 godzin - zaszczepienie i przygotowanie skrzepu
  • 20 godzin - odciskanie
  • 1 godzina - woskowanie
  • 4-6 tygodni - dojrzewanie

Domowy ser piwny

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis na ser piwny

ser domowy

jak zrobić ser domowy

domowy wyrób serów

podpuszczka do serów