Jak zrobić domowy ser piwny?
Przygotowanie:
Dodawanie kultur i podpuszczki:
Podgrzej mleko do temperatury 32 °C i dodaj chlorek wapnia. Po 10 minutach dodaj kultury bakterii. Całość przykryj i pozwól, aby mleko dojrzało przez 60 minut w temperaturze 32°C. Dodaj rozpuszczoną podpuszczkę i dokładnie mieszaj. Przykryj i pozostaw mleko do skrzepnięcia przez 45 minut w temperaturze 32°C. Kiedy skrzep będzie gotowy, potnij go na kostkę o boku 1-2 cm. Skrzep mieszaj delikatnie przez 5-10 minut.
Warzenie i odsączanie skrzepu:
Podgrzej skrzep powoli do temperatury 39°C, podnosząc temperaturę o 1-2 °C co 5 minut.Po osiągnięciu tej temperatury, mieszaj całość, aby pozostał oddzielony przez 30 minut. Po pierwszych 15 minutach usuń 1 szklankę serwatki, a następnie po kolejnych 15 minutach usuń kolejną szklankę serwatki. Po warzeniu, skrzep powinien być zwarty i stawiać pewien opór przy ściskaniu palcami podczas rozkruszania. Pozostaw skrzep w serwatce przez kolejne 30 minut, mieszając co 5-10 minut, aby zapobiec zbrylaniu się. Usuń serwatkę i przełóż łyżką cedzakową do durszlaka wyłożonego chustą serowarską i pozostaw do odcieknięcia na 30 minut, mieszając łagodnie co jakiś czas. Odsączony skrzep przenieś do innej miski lub pojemnika, a następnie zalej go piwem i pozostaw do nasączenia przez 45 minut. Odsącz piwo i dodaj sól do skrzepu, a następnie dokładnie mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić sól w skrzepie.
Odciskanie:
Przenieś skrzep do prasy serowarskiej wyłożonej chustą. Odciskaj przez 30 minut pod naciskiem 5 kg, 1 godzinę pod naciskiem 10 kg, a następnie 16 godzin pod naciskiem 20 kg. Odwróć i przekładaj ser od czasu do czasu podczas odciskania.
Dojrzewanie:
Wyjmij ser z prasy i przechowuj w temperaturze 12°C, przewracając codziennie i pozwalając powierzchni obsychać.Kiedy powierzchnia będzie sucha, powlecz ser woskiem. Pozostaw do dojrzewania w temperaturze 12°C przez 4-6 tygodni.
W skrócie:
- 4-5 godzin - zaszczepienie i przygotowanie skrzepu
- 20 godzin - odciskanie
- 1 godzina - woskowanie
- 4-6 tygodni - dojrzewanie