Browin Przepiśnik - Jogurt skyr

Jogurt skyr

Nabiał

2024-01-05 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Skyr to jogurt typu islandzkiego, który przebojem wkradł się na półki lodówek sklepowych i skradł nasze serca. To produkt o niskiej kaloryczności, lekkostrawny, o wysokiej zawartości wapnia. Świetnie smakuje sam jak i z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis i przygotuj skyr w swoim domu. 

Przepis na skyr

Przygotowanie:

Mleko podgrzej do 38°C, dodaj chlorek wapnia rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody, wymieszaj.

Dodaj bakterie jogurtowe rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, wymieszaj.

Tę samą czynność powtórz w przypadku podpuszczki, dodaj do mleka odpowiednią jej ilość rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości letniej wody.

Pozostaw mleko w ciepłym miejscu na 24 godziny.

Skrzep przełóż do chusty serowarskiej i odsączaj przez około 6 godzin.

Po tym czasie przełóż skyr do lodówki. 

Skyr świetnie smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem ulubionych owoców.

Jeśli domowy skyr Ci zasmakuje, sprawdź również inne przepisy na produkty z mleka, które znajdziesz w książce "Moje hobby: wyrób domowego sera".

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

skyr naturalny

przepis na skyr

skyr pitny

jogurt

bakterie do jogurtu

jak zrobić jogurt