Skyr to jogurt typu islandzkiego, który przebojem wkradł się na półki lodówek sklepowych i skradł nasze serca. To produkt o niskiej kaloryczności, lekkostrawny, o wysokiej zawartości wapnia. Świetnie smakuje sam jak i z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis i przygotuj skyr w swoim domu.
Przepis na skyr
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do 38°C, dodaj chlorek wapnia rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody, wymieszaj.
Dodaj bakterie jogurtowe rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, wymieszaj.
Tę samą czynność powtórz w przypadku podpuszczki, dodaj do mleka odpowiednią jej ilość rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości letniej wody.
Pozostaw mleko w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Skrzep przełóż do chusty serowarskiej i odsączaj przez około 6 godzin.
Po tym czasie przełóż skyr do lodówki.
Skyr świetnie smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem ulubionych owoców.
Jeśli domowy skyr Ci zasmakuje, sprawdź również inne przepisy na produkty z mleka, które znajdziesz w książce "Moje hobby: wyrób domowego sera".