Browin Przepiśnik - Hefeweizen - piwo typu ALE

Hefeweizen - piwo typu ALE

Trunki i napoje

2020-01-23 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Hefeweizen to pszeniczne piwo górnej fermentacji, posiadające charakterystyczny osad drożdżowy oraz aromaty goździkowe i bananowe. Warzone z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego. Samo w sobie jest bardzo orzeźwiające - poznaj jego smak i ciesz się domowym piwem w niemieckim stylu. Zazwyczaj słabo chmielone, o bardzo obfitej, gęstej pianie. Posiada silnie wyczuwalne aromaty fenolowe (goździki) oraz estrowe (bananowe). Przez niektórych bywa nazywane również piwem białym. ​Te wszystkie walory czynią to piwo wyjątkowym trunkiem, które łatwo przygotować samodzielnie. 


Hefeweizen

  • Zawartość alkoholu: 4%

  • Kolor (EBC): 8

  • Goryczka (IBU): 20


Tabela wartości

  • Typ piwa: Ale

  • Profil smaku: owocowy, estrowy

  • Zawartość alkoholu: 4%

  • Kolor (EBC): 8

  • Goryczka (IBU): 20

  • Ilość: 23L

  • Stopień trudności: łatwy


​Przepis na Hefeweizen

Przygotowanie:


Wymieszaj

  •  Wymieszaj Preacher’s Hefe Wheat i 1kg ekstraktu pszenicznego (pozostałe 500g może być zamknięte i trzymane w lodówce do późniejszego użytku)  z 2 litrami wody w odkażonym pojemniku fermentacyjnym.
  • Dolej zimnej wody do granicy 20 litrów i zamieszaj energicznie.
  • Sprawdź temperaturę i dolej wody do granicy 23 litrów. Temperatura wody powinna być dobrana tak by wywar osiągnął temperaturę 22C.
  • Dosyp suszonych drożdży i przykryj pokrywką.


Uwarz

  • Staraj się przeprowadzić proces fermentacji w temperaturze 18-24C (wyższa temperatura fermentacji spowoduje wytworzenie mocniejszych aromatów typowych dla piwa pszenicznego).
  • Proces fermentacji skończył się gdy pomiar cukromierza wynosi między 2-4 Blg.


Butelkuj

  • Napełnij butelki w taki sposób żeby zostały 3cm wolnej przestrzeni poniżej górnej granicy szyjki butelki.
  • Dodaj 2 pastylki Coopers Carbonation Drops na butelkę i zabezpiecz zakrętkę (użyj tylko jednej pastylki jeśli zamierzasz przechowywać piwo przez długi czas).
  • Przechowuj butelki pionowo w miejscu bez bezpośredniego dostępu do światła dziennego w temperaturze 18C lub wyższej.


Delektuj się

  • Po upływie przynajmniej 2 tygodni sprawdź stan nasycenia dwutlenkiem węgla ściskając butelkę PET.
  • Butelki trzymane poza lodówką powinny ulepszać się z czasem.
  • Gdy piwo będzie już gotowe do spożycia schłodź je w pozycji pionowej.
  • Przelej do szklanek uważając żeby osad został w butelce.
  • Spodziewaj się zawartości alkoholu ok. 4%.


Na zdrowie! ...bo domowe jest lepsze!

coopers

piwo typu ALE

hefe wheat

piwo domowe

jak zrobić piwo