Hefeweizen to pszeniczne piwo górnej fermentacji, posiadające charakterystyczny osad drożdżowy oraz aromaty goździkowe i bananowe. Warzone z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego. Samo w sobie jest bardzo orzeźwiające - poznaj jego smak i ciesz się domowym piwem w niemieckim stylu. Zazwyczaj słabo chmielone, o bardzo obfitej, gęstej pianie. Posiada silnie wyczuwalne aromaty fenolowe (goździki) oraz estrowe (bananowe). Przez niektórych bywa nazywane również piwem białym. Te wszystkie walory czynią to piwo wyjątkowym trunkiem, które łatwo przygotować samodzielnie.
Hefeweizen
- Zawartość alkoholu: 4%
- Kolor (EBC): 8
- Goryczka (IBU): 20
Tabela wartości
- Typ piwa: Ale
- Profil smaku: owocowy, estrowy
- Zawartość alkoholu: 4%
- Kolor (EBC): 8
- Goryczka (IBU): 20
- Ilość: 23L
- Stopień trudności: łatwy
Przepis na Hefeweizen
Przygotowanie:
Wymieszaj
- Wymieszaj Preacher’s Hefe Wheat i 1kg ekstraktu pszenicznego (pozostałe 500g może być zamknięte i trzymane w lodówce do późniejszego użytku) z 2 litrami wody w odkażonym pojemniku fermentacyjnym.
- Dolej zimnej wody do granicy 20 litrów i zamieszaj energicznie.
- Sprawdź temperaturę i dolej wody do granicy 23 litrów. Temperatura wody powinna być dobrana tak by wywar osiągnął temperaturę 22C.
- Dosyp suszonych drożdży i przykryj pokrywką.
Uwarz
- Staraj się przeprowadzić proces fermentacji w temperaturze 18-24C (wyższa temperatura fermentacji spowoduje wytworzenie mocniejszych aromatów typowych dla piwa pszenicznego).
- Proces fermentacji skończył się gdy pomiar cukromierza wynosi między 2-4 Blg.
Butelkuj
- Napełnij butelki w taki sposób żeby zostały 3cm wolnej przestrzeni poniżej górnej granicy szyjki butelki.
- Dodaj 2 pastylki Coopers Carbonation Drops na butelkę i zabezpiecz zakrętkę (użyj tylko jednej pastylki jeśli zamierzasz przechowywać piwo przez długi czas).
- Przechowuj butelki pionowo w miejscu bez bezpośredniego dostępu do światła dziennego w temperaturze 18C lub wyższej.
Delektuj się
- Po upływie przynajmniej 2 tygodni sprawdź stan nasycenia dwutlenkiem węgla ściskając butelkę PET.
- Butelki trzymane poza lodówką powinny ulepszać się z czasem.
- Gdy piwo będzie już gotowe do spożycia schłodź je w pozycji pionowej.
- Przelej do szklanek uważając żeby osad został w butelce.
- Spodziewaj się zawartości alkoholu ok. 4%.
Na zdrowie! ...bo domowe jest lepsze!