Browin Przepiśnik - Jak zrobić domowy chleb?

Jak zrobić domowy chleb?

Jak Zrobić

2019-02-25 Drukuj przepis

Wbrew pozorom przygotowanie domowego chleba nie jest trudne. Świeże, chrupiące i aromatyczne pieczywo wykonane w domu jest nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze od tego sprzedawanego w sklepach. Ponieważ pieczywo jest podstawą żywienia w wielu domach, warto zadbać, by było ono naprawdę wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz przekonać się i poczuć różnicę w smaku — podejmij decyzję samodzielnego przygotowania domowego chleba. Z naszym przepisem na pewno Ci się uda. Poznaj sprawdzony przepis i nasze sekrety, dzięki którym pokochasz smak chleba na nowo!

Jak zrobić domowy chleb?

Przepis na chleb pszenny razowy - krok po kroku

Mąkę przesiej do dużej miski (dodaj otręby zgromadzone na sitku po przesianiu mąki razowej), dodaj sól, drożdże i wszystko wymieszaj łyżką. Wlej wodę i wymieszaj składniki łyżką (krótko, do połączenia się składników, przez około pół minuty). Miskę z ciastem przykryj talerzem lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 9), najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej (np. na blacie kuchennym).


Stolnicę lub blat oprósz białą mąką i wyłóż ciasto, które należy złożyć trzy lub cztery razy, za każdym razem na pół (ciasto będzie dość rzadkie i nie utworzy kształtnej kulki).

Na blacie kuchennym połóż czystą ściereczkę kuchenną, oprósz ją mąką razową i połóż w to miejsce złożone ciasto łączeniem do dołu. Przykryj ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostaw w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny do podwojenia objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzej piekarnik do 240 - 250 °C, ustawiając kratkę na wysokości 1/3 od dna piekarnika. Na kratce ustaw przykryty garnek żaroodporny, np. żeliwny emaliowany i nagrzewaj go razem z piekarnikiem.

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjmij gorący garnek z piekarnika i zdejmij pokrywę. Umieść ciasto w garnku (zsuń je ze ścierki, uważając, aby nie przysypać chleba zbyt dużą ilością mąki) lub szybko i ostrożnie przenieś chleb do garnka w oprószonych mąką dłoniach). Uważaj, bo garnek będzie bardzo gorący! Garnek przykryj i piecz przez 30 minut. Zdejmij pokrywę i piecz dalej, aż chleb będzie dobrze zarumieniony, ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (po 5-10 minutach od zdjęcia pokrywki możesz położyć na wierzch chleba folię aluminiową w celu zapobiegnięcia jego przypaleniu, a jedynie, aby go odpowiednio zrumienić).
Wyjmij garnek z chlebem z piekarnika, otwórz go, a po kilku minutach wyjmij chleb z garnka i odłóż na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Chleb pokrój dopiero po ostudzeniu.

Zamiast garnka żaroodpornego możesz również użyć garnka rzymskiego. Należy wymoczyć go w wodzie przez 15 minut, a następnie dokładnie wysmarować jego wnętrze masłem i obsypać mąką, po czym przełożyć do niego ciasto. Wstawić je do nienagrzanego piekarnika na 30 minut w celu wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie garnek przykryć pokrywą i zwiększyć temperaturę do 250 °C i piec przez 20 minut. Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywę, a temperaturę piekarnika obniżyć do 190-200 °C i pozostawić w nim chleb na kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu skórka powinna być zarumieniona, a chleb przy pukaniu w spód powinien wydawać pusty, głuchy dźwięk.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter