Wbrew pozorom przygotowanie domowego chleba nie jest trudne. Świeże, chrupiące i aromatyczne pieczywo wykonane w domu jest nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze od tego sprzedawanego w sklepach. Ponieważ pieczywo jest podstawą żywienia w wielu domach, warto zadbać, by było ono naprawdę wysokiej jakości. Jeśli więc chcesz przekonać się i poczuć różnicę w smaku — podejmij decyzję samodzielnego przygotowania domowego chleba. Z naszym przepisem na pewno Ci się uda. Poznaj sprawdzony przepis i nasze sekrety, dzięki którym pokochasz smak chleba na nowo!
Jak zrobić domowy chleb?
Przepis na chleb pszenny razowy - krok po kroku
Mąkę przesiej do dużej miski (dodaj otręby zgromadzone na sitku po przesianiu mąki razowej), dodaj sól, drożdże i wszystko wymieszaj łyżką. Wlej wodę i wymieszaj składniki łyżką (krótko, do połączenia się składników, przez około pół minuty). Miskę z ciastem przykryj talerzem lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 9), najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej (np. na blacie kuchennym).
Zamiast garnka żaroodpornego możesz również użyć garnka rzymskiego. Należy wymoczyć go w wodzie przez 15 minut, a następnie dokładnie wysmarować jego wnętrze masłem i obsypać mąką, po czym przełożyć do niego ciasto. Wstawić je do nienagrzanego piekarnika na 30 minut w celu wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie garnek przykryć pokrywą i zwiększyć temperaturę do 250 °C i piec przez 20 minut. Po upływie tego czasu należy zdjąć pokrywę, a temperaturę piekarnika obniżyć do 190-200 °C i pozostawić w nim chleb na kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu skórka powinna być zarumieniona, a chleb przy pukaniu w spód powinien wydawać pusty, głuchy dźwięk.