"/>
Browin Przepiśnik - Jak zrobić Rumtopf?

Jak zrobić Rumtopf?

Trunki i napoje

2020-07-01 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4

Lato to pora roku, którą zapewne wszyscy kojarzą z miłym spędzaniem czasu i atrakcjami, którym sprzyja ciepła i słoneczna pogoda. Ten urlopowo-wypoczynkowy sezon (przy pozytywnych założeniach) może być między innymi doskonałą okazją do wzbogacania kulinarnych doznań. Warto skorzystać z mnogości owoców… i dobrego przepisu. ​

Jeden z pasjonatów domowych trunków podzielił się z nami sprawdzonym sposobem, jak uroki lata zamknąć w słoju, by zostały z nami na dłużej, by móc rozkoszować się nimi w zimowy wieczór, choćby wigilijny. Dziękujemy Panie Bartku. To świetny pomysł na rozgrzanie świątecznych emocji i poczęstowanie strudzonego drogą Świętego Mikołaja kieliszeczkiem czegoś rozgrzewającego 😉 W końcu Jemu też się coś od życia należy. Aby było to jednak możliwe, produkcję rozpocząć musisz już teraz. Nie czekaj, bo sezon truskawkowy jest na finiszu. To więc ostatnia chwila na nastawienie tej owocowej nalewki w najpełniejszej wersji.

Wykonanie:

Rumtopf to owoce macerowane w rumie.

Jego produkcję zaczynamy w szczycie sezonu truskawkowego, natomiast kończymy późną jesienią, kładąc ostatnie kawałki gruszek i plasterki ananasa. Klasyczna formuła rumtopfu zakłada: warstwa owoców, warstwa cukru i rumu tyle, żeby przykryć owoce „na trzy palce”.

Owoce muszą być dojrzałe i zdrowe, ale nie przejrzałe. Rum też powinien być dobry jakościowo. Nie oszukujemy, bo może ruszyć niepożądana w tym przypadku fermentacja.

Ta receptura zakłada użycie słoika o pojemności 5 L ze szczelnym przykryciem. na każde ½ kg owoców dodaj 250 g cukru oraz rum (przynajmniej 42%) – tyle, aby przykrył owoce „na trzy palce”.

Owoce umyj. Truskawki i poziomki odszypułkuj. Wiśnie wydryluj. Morele i brzoskwinie sparz, obierz ze skórki, przepołów i usuń pestki. Renklody, śliwki i mirabelki przepołów i usuń pestki. Gruszki cienko obierz i pokrój na ćwiartki (bez gniazd nasiennych). Po każdym dopełnieniu słój zamknij szczelnie i umieść w ciemnym miejscu – nigdy na słońcu. Co jakiś czas potrząśnij delikatnie słojem, aby cukier się rozpuścił. Owoce muszą być zawsze zanurzone w rumie, bo inaczej mogą zacząć fermentować. ​Po zakończeniu napełniania słoja owocami uzupełnij go rumem tak, by przykrywał owoce na 5-6 cm. Teraz najważniejsza część – słój zamknij szczelnie i ZAPOMNIJ o nim aż do Bożego Narodzenia. Kompozycja jest wtedy dojrzała.

Powodzenia!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

owoce w rumie

domowa nalewka

jak zrobić rumtopf



Newsletter