Jeśli lubisz kremowe serki jogurtowe, ten przepis przypadnie Ci do gustu! Jego przygotowanie jest banalnie proste i w podstawowej wersji wymaga jedynie... dwóch składników. My postawimy jednak na dodatki i zaproponujemy Ci serek w nieco wyrazistszej, bo czosnkowo-ziołowej formie. Pamiętaj jednak, że możesz taki serek przygotować według własnych preferencji - również na słodko. Gwarantujemy, że będzie on idealnym dodatkiem do kanapek, ale sprawdzi się również jako dip do warzyw lub sos do mięsa.
Przepis na jogurtowy serek czosnkowo-ziołowy
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w garnku do ok. 38-44°C. Dodaj kultury bakterii w ilości rekomendowanej na opakowaniu. Wymieszaj i pozostaw na ok. 20 minut, cały czas utrzymujac temperaturę mleka w granicach 44°C.
Po tym czasie uruchom sero-jogurtownicę marki BROWIN. Ustaw czas jej działania na 8 godzin, a temperaturę na 45°C. Przelej mleko zaszczepione kulturami bakterii do dużego pojemnika jogurtownicy i przykryj pokrywką. Po 8 godzinach sprawdź konsystencję oraz smak otrzymanego jogurtu. Jeśli jogurt jest zbyt rzadki lub jego kwaśność jest zbyt mała, przedłuż pracę jogurtownicy o kolejną godzinę lub dwie. Uważaj jednak, by jogurt nie zrobił się zbyt kwaśny!
Kiedy osiągnięty rezultat będzie już zadowalający, wstaw pojemnik z jogurtem na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu jogurt dodatkowo zgęstnieje. Następnie wykorzystaj drugi pojemnik sero-jogurtownicy oraz sitko. Przelej schłodzony jogurt do sitka umieszczonego w drugim pojemniku. Ponownie przykryj pokrywką i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby odcieknął.
Nazajutrz (lub po ok. 10-12 godzinach) jogurt powinien już stać się kremowym serkiem. Przełóż go do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekane drobno zioła. Dopraw do smaku. Wymieszaj. Podawaj na pieczywie - najlepiej świeżo upieczonych domowych bułkach, chlebie lub bajglach.