Browin Przepiśnik - Karczek z szynkowaru

Karczek z szynkowaru

Mięso i wędliny

2020-11-18 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1

Smakowicie przyrządzony karczek to tradycyjne danie cieszące się ogromną popularnością i cenione przez miłośników mięsnych specjałów. W tym przepisie proponujemy przygotowanie karczku w sposób bardziej oryginalny – z użyciem szynkowaru. To rewelacyjne urządzenie doskonale sprawdzi się i w tym przypadku. Jeśli masz już szynkowar, po prostu spróbuj, a jeśli jeszcze nie masz, to perspektywa zrobienia pysznego karczku może być świetną motywacją do zainteresowania się potrawami z szynkowara. 
Nasz przepis jest prosty, wymaga tylko nieco cierpliwości związanej z odpowiednim zapeklowaniem karczku. A kiedy już gotowe mięso trafi na stół, z pewnością jego smak i aromat przypadnie Ci do gustu i zachwyci wszystkich Twoich bliskich. 

Przepis na karczek z szynkowaru

Przygotowanie:

Przygotuj zalewę z 1 L zimnej wody, saletry oraz soli. Całość dobrze wymieszaj. Karczek umieść w zalewie, a także nastrzyknij nią mięso w kilku miejscach. Po nastrzyknięciu pekluj przez 4 dni. Jeśli nie zrobisz nastrzyku, pekluj minimum przez 8 dni. Po wyjęciu z solanki umieść mięso w szynkowarze, zamknij go oraz zainstaluj termometr. Szynkowar parz w wodzie o temperaturze 80-85⁰C, aż do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 72⁰C. Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody, ostudź i umieść na minimum 6 godzin w lodówce.​ Po tym czasie konsumuj ze smakiem.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepisy z szynkowaru

z szynkowara

wędlina z szynkowaru

mięso w szynkowarze



Newsletter