Domowe kuleczki z jogurtu w słoiczku to propozycja bardzo łatwego w przygotowaniu dania, które wyjątkowo prezentuje się na stole. Oliwa, zioła i przyprawy sprawiają, że jogurtowe kuleczki wyśmienicie smakują z kawałkami świeżego pieczywa i stanowią znakomitą przekąskę dla każdego, kto uwielbia kanapki z aksamitnym serkiem. Ich śmietankowy smak i aromat sprawia, że trudno im się oprzeć. Wypróbuj ten przepis i odkryj wyjątkowy serek kanapkowy, który pozwoli ci odmienić zwyczajne śniadanie. Wybierz różne przyprawy i przygotuj słoiczek pełen smakowitych pyszności. Stań się łowcą smaku i wybierz to, co sprawdzone.
Kuleczki z jogurtu z przyprawami i ziołami to dokonała propozycja także dla najmłodszych! Swoim wyglądem z pewnością zainteresują niejednego niejadka. Domowej roboty kuleczki jogurtowe w zalewie z oliwy możesz wykorzystać także do przygotowania smacznych koreczków lub dodać je do sałatek, aby podkreślić ich aromat i smak.
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w garnku do temperatury 42°C. Bakterie wsyp do szklanki i rozpuść w niewielkiej ilości podgrzanego wcześniej mleka. Następnie wlej je do garnka z mlekiem i pozostaw na ok. 8-12 h w ciepłym miejscu pod przykryciem. Najlepiej, aby temperatura nie spadała poniżej 25-30°C.
Garnek możesz np. umieść w podgrzanym delikatnie piekarniku :) Po tym czasie przenieś go do lodówki na ok. 5h.