Chcesz stworzyć domowy, pyszny i zdrowy pasztet, ale bez mięsa? Świetny pomysł! Pasztet z szynkowaru to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych wersji. Jest nie tylko pyszny, ale również łatwy w przygotowaniu.
Przepis na pasztet z szynkowaru – wersja vege
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na grubym sicie i podgotuj tak, aby cała woda odparowała, a marchewka zmiękła. Przełóż ją do pojemnika, w którym będzie blendowana, dodaj cieciorkę, pokrojoną natkę pietruszki, jaja, przyprawy oraz mąkę – wszystko zmiksuj. Po zmiksowaniu możesz spróbować, czy masy wsadu nie trzeba jeszcze doprawić. W naczyniu szynkowaru umieść worek i wypełnij go wsadem. Dociśnij płytką, nałóż dedykowaną zakrętkę i dobrze ją zakręć. Szynkowar umieść w garnku z wodą – tak dobierz jej ilość, by sięgała poziomu zakrętki. Parz ok. 40 minut w wodzie o temperaturze 90⁰C.
Po ostudzeniu szynkowar schowaj do lodówki na noc. Następnie wyjmij go, odkręć zakrętkę i wyjmij woreczek z wsadem. Przetnij woreczek i delikatnie wyłóż potrawkę na talerz – postaraj się zrobić to tak, by wsad zachował zwartą formę. Potrawkę możesz pokroić lub smarować nią kanapeczki – tak jak pasztetem. Smacznego!
Gotową potrawkę możesz przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu szynkowaru – wystarczy zamknąć je odpowiednią słoikową zakrętką.