Jeśli mowa o pieczeni na święta Wielkanocne to z pewnością chodzi o tę z jajkiem! Wspaniały smak sprawia, że to danie zawojuje wasze kubki smakowe. Jednych przeniesie do smaków dzieciństwa, innych zapozna z wybornym połączeniem smaku mięsa i jajek. Z całą pewnością to jeden ze sposobów na umilenie zbliżających się świąt. To co w tej pieczeni równie ważne to fakt, że przygotować możemy ją w łatwy sposób sami, a czasu wolnego nam raczej teraz nie brakuje...
Wykorzystajmy go wszyscy na doskonalenie naszego warsztatu kulinarnego i w tym trudnym czasie zarażajmy się jedynie pasją do domowych wyrobów!
Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem
Przygotowanie:
Wystudzone mięso połóż na deskę wyłożoną np. folia spożywczą lub papierem, co pomoże Ci w zwijaniu mięsa. Mięso rozłóż na kształt prostokątnego placka, na długość formy rzymskiej. Jajka ułóż wzdłuż środka, jedno obok drugiego. Następnie przy pomocy folii zawiń mięso, starając się, aby jajka cały czas były na środku. Mięso umieść w formie rzymskiej, najlepiej sklejeniem w dół. Pamiętaj, aby przed włożeniem mięsa na formę dokładnie wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 60 minut. Najlepiej umieść w mięsie termometr. Temperatura wewnątrz pieczeni powinna mieścić się w granicach 69-72°C. Wówczas możesz zakończyć proces pieczenia i wyjąć pieczeń do wystygnięcia lub podawać na ciepło.