Browin - Potrawka z kurczaka i mięsa mielonego - szynkowar

Potrawka z kurczaka i mięsa mielonego - szynkowar

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj przepis

Przygotowywanie domowych wędlin i wyrobów mięsnych nie jest skomplikowane kiedy posiadasz odpowiednie do tego narzędzia. Sprawdź jak przy wykorzystaniu szynkowaru w prosty sposób możesz przygotować mięsne potrawki idealne na kanapki. Twoja rodzina i przyjaciele będą zachwyceni pełnym smakiem i aromatem świeżo przygotowanych w domowym zaciszu potraw!

Jak zrobić potrawkę z szynkowaru?

Przepis na potrawkę z kurczaka i mięsa mielonego

Przygotowanie: 

Udka wytrybuj czyli oddziel mięso od kości i dokładnie umyj. Na dwóch płatach mięsa pozostaw skórę. każdy kawałek równomiernie dopraw przyprawami i pozostaw na pół godziny. W tym czasie również dopraw mięso mielone. Następnie w szynkowarze ułóż na przemian mięso z udka - mielone - z udka - mielone...

Pierwszy płat udka połóż skórą do dołu, ostatni natomiast skórą do góry. Szynkowar zamknij, umieść w garnku z wodą. Temperatura wody powinna wynosić 95 stopni, natomiast w czasie parzenia doprowadź temperaturę masy mięsnej do 70-85 stopni i zakończ proces. Czas parzenia to ok. 1,5 h. Następnie szynkowar wystudź i pozostaw w temperaturze 2-8 stopni na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar przelej gorącą wodą i wyjmij potrawkę.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter