pixel
Browin Przepiśnik - Potrawka z kurczaka i mięsa mielonego - szynkowar

Potrawka z kurczaka i mięsa mielonego - szynkowar

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 5
ulubione

Przygotowywanie domowych wędlin i wyrobów mięsnych nie jest skomplikowane, kiedy posiadasz odpowiednie do tego narzędzia. Sprawdź, jak przy wykorzystaniu szynkowaru w prosty sposób możesz przygotować mięsne potrawki idealne na kanapki. Twoja rodzina i przyjaciele będą zachwyceni pełnym smakiem i aromatem świeżo przygotowanych w domowym zaciszu potraw!

W szynkowarze przygotujesz wyśmienite wędliny nie tylko na kanapki, blok mięsny możesz pokroić w grube kawałki i podawać z sosem - to danie idealne na rodzinny obiad! 

Odkryj smaki, które pochodzą z pasji do domowego wędliniarstwa. Zasmakuj w potrawkach z szynkowara i ciesz się wysokiej jakości wędliną bez sztucznych dodatków i konserwantów. To urządzenie z pewnością znajdzie w Twojej kuchni honorowe miejsce :) Jego używanie jest niezwykle proste, a efekt jaki za sobą niesie wynagrodzi Ci czas potrzebny do przygotowania domowej wędliny. 

Stal nierdzewna, z której wykonany jest szynkowar przeznaczona jest do kontaktu z żywnością oraz gwarantuje, że przygotowywane w szynkowarze mięsa nie przejmują zapachów innych wyrobów. Zastosowany materiał umożliwia łatwą konserwację, a co za tym idzie pozwala na zachowanie trwałości urządzenia do domowego wędliniarstwa. 


Jak zrobić potrawkę z szynkowaru?

Przepis na potrawkę z kurczaka i mięsa mielonego

Przygotowanie: 

Udka wytrybuj czyli oddziel mięso od kości i dokładnie umyj. Na dwóch płatach mięsa pozostaw skórę. każdy kawałek równomiernie dopraw przyprawami i pozostaw na pół godziny. W tym czasie również dopraw mięso mielone. Następnie w szynkowarze ułóż na przemian mięso z udka - mielone - z udka - mielone...

Pierwszy płat udka połóż skórą do dołu, ostatni natomiast skórą do góry. Szynkowar zamknij, umieść w garnku z wodą. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 90°C stopni, natomiast w czasie parzenia doprowadź temperaturę masy mięsnej do 70°C i zakończ proces. Czas parzenia to ok. 1,5 h. Następnie szynkowar wystudź i pozostaw w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar przelej gorącą wodą i wyjmij potrawkę.

Potrawka z kurczaka i mięsa mielonego - szynkowar



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu