"/>
Browin Przepiśnik - Potrawka z szynkowaru z brokułami

Potrawka z szynkowaru z brokułami

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 6

Nie masz pomysłu na domowe wędliny? Poznaj przepis na potrawkę z brokułami, którą w krótkim czasie i w prosty sposób przygotujesz w szynkowarze. Od dziś Twoje kanapki nabiorą lepszego smaku, a Ty już nigdy nie sięgniesz po wędliny ze sklepowej półki!

Wędlina z warzywami ma swoich zwolenników. Niektórzy uwielbiają ją z marchewkami, pieczarkami, suszonymi pomidorami, czy też papryką. Dodatek warzyw sprawia, że wędlina świetnie się prezentuje, a najmłodsi polują na kąski, w których pojawiają się kolorowe kawałki warzyw. 

Nie musisz układać ich na kanapce osobno, możesz przygotować warzywno-mięsny blok, który zaciekawi Twoich domowników. Potrawka z szynkowaru to sposób na szybką, prostą w wykonaniu i zdrową wędlinę pozbawioną sztucznych dodatków i konserwantów. 

Swieżo przygotowana smakuje najlepiej, jednak nie musisz obawiać się, że  po kilku dniach szybko obeschnie. Własnoręcznie robiona wędlina nie traci tak szybko na ważności jak sklepowe odpowiedniki. Chcąc zachować ją na dłużej zapakuj ją próżniowo. Duet, jaki tworzą szynkowar i zgrzewarka próżniowa pozwala Ci cieszyć się domową wędliną przez długi czas. Nie trać ważnych składników odżywczych i bądź pewny, że Twoje wyroby będą odpowiednio zabezpieczone. 

Przepis na potrawkę z szynkowaru

Jak zrobić potrawkę z brokułami?

Przygotowanie:

Różyczki z brokułu zanurz na 3 minuty w gorącej wodzie, a następnie pozostaw do obeschnięcia i wystygnięcia. W tym czasie zmiel na najdrobniejszych oczkach mięso. Następnie dodaj do niego zimną wodę oraz mleko w proszku. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę, dodaj przyprawy i dokładnie wyrób. Dodaj przygotowane różyczki brokułu. Delikatnie wymieszaj masę, aby warzywa w miarę równomiernie rozmieściły się w jej objętości, a jednocześnie dobrze były obtoczone mięsem. Całość włóż do woreczka umieszczonego w szynkowarze i dobrze dociśnij, aby nie było w środku wolnych przestrzeni. Zamknij naczynie, umieść poprzez otwór w wieczku termometr, a następnie zanurz w garnku z wodą, tak aby woda była powyżej poziomu wsadu. Woda w czasie parzenia nie powinna przekroczyć 90 °C. Po uzyskaniu wewnątrz potrawki 69 °C, wyjmij szynkowar z parzenia i schłódź. Kiedy ostygnie umieść go w lodówce do całkowitego wystygnięcia, co pozwoli na dobre związanie się całości. Po wystudzeniu potrawka jest gotowa do spożycia!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu



Newsletter