Browin Przepiśnik - Przepis na białą kiełbasę

Przepis na białą kiełbasę

Mięso i wędliny

2024-03-26 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Wielkanoc trudno sobie wyobrazić bez pysznej białej kiełbasy. A najlepsza jest domowa, własnoręcznie zrobiona - z odpowiednio dobranymi składnikami i doprawiona tak jak lubisz! 

Pomoże ci w tym nasza nadziewarka i ten oto sprawdzony przepis...

Przygotowanie:

Jelita przed użyciem dobrze wypłucz i przelej wodą, by pozbyć się soli, a następnie namocz je na ok. 3 godz. w letniej wodzie, nie przekraczając temp. 30⁰C. Uwaga: zbyt wysoka temperatura wody może spowodować popękanie jelit! 

Mięso z łopatki zmiel przez maszynkę, wykorzystując oczka 8 mm. Boczek lub podgardle możesz zmielić przez najdrobniejsze oczka (ale nie jest to konieczne). Następnie dopraw mięso i dobrze wyrób (wyrabianie będzie łatwiejsze, jeśli dodasz trochę zimnej wody – ok. 50 ml). 

Tak przygotowany farsz umieść w jelitach, formując serdelki. Kiełbasę możesz sparzyć, wkładając ją do wody o temperaturze 80-85⁰C na ok. 25 minut.

None