Wielkanoc trudno sobie wyobrazić bez pysznej białej kiełbasy. A najlepsza jest domowa, własnoręcznie zrobiona - z odpowiednio dobranymi składnikami i doprawiona tak jak lubisz!
Pomoże ci w tym nasza nadziewarka i ten oto sprawdzony przepis...
Przygotowanie:
Jelita przed użyciem dobrze wypłucz i przelej wodą, by pozbyć się soli, a następnie namocz je na ok. 3 godz. w letniej wodzie, nie przekraczając temp. 30⁰C. Uwaga: zbyt wysoka temperatura wody może spowodować popękanie jelit!
Mięso z łopatki zmiel przez maszynkę, wykorzystując oczka 8 mm. Boczek lub podgardle możesz zmielić przez najdrobniejsze oczka (ale nie jest to konieczne). Następnie dopraw mięso i dobrze wyrób (wyrabianie będzie łatwiejsze, jeśli dodasz trochę zimnej wody – ok. 50 ml).
Tak przygotowany farsz umieść w jelitach, formując serdelki. Kiełbasę możesz sparzyć, wkładając ją do wody o temperaturze 80-85⁰C na ok. 25 minut.