Browin Przepiśnik - Przepisy naszych klientów: Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Przepisy naszych klientów: Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Mięso i wędliny

2020-03-20 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Jako pasjonaci tego, co smaczne, domowe i pomocne w kulinarnej praktyce, chcemy dostarczać Wam - oprócz wysokiej jakości produktów - także przydatną wiedzę. Pragniemy być dla Was inspiracją - i czerpać ją również od Was. Zawsze z radością dzielimy się naszym doświadczeniem i korzystamy z Waszego. Rozbudzanie entuzjazmu dla domowego przetwórstwa, serowarstwa, wędliniarstwa, winiarstwa czy piwowarstwa nigdy nie cieszy nas bardziej niż wtedy, gdy otrzymujemy od Was przepisy na pyszne potrawy i napoje. To wspaniałe, że wspólnie możemy tworzyć naprawdę pyszny świat i zapraszać do niego innych! Otworzyliśmy więc nowy cykl, w którym na blogu umieszczamy oprócz przepisów naszych Ekspertów także Wasze. Razem możemy lepiej i atrakcyjniej zgłębiać tajniki domowej sztuki kulinarnej. Zapraszamy więc - i Ty zostań Ekspertem! Czekamy zatem na Wasze sprawdzone przepisy — i te tradycyjne, i te zupełnie niezwykłe! To bardzo proste - wystarczy przesłać przepis wraz ze zdjęciem potrawy na adres: przepisy@browin.pl. W drugim artykule z cyklu przedstawiamy przepis Pani Ewy na domową łopatkę wieprzową z szynkowara! Smacznego - i bądźcie z nami!

Przepis na domową łopatkę wieprzową z szynkowara:

Mięso pokrój w kostkę o wielkości około 4 cm. Dodaj przyprawy i wymieszaj ręcznie, masując mięso. Wodę dodawaj partiami, tak, by otrzymać dość zwartą masę — pamiętaj jednak, żeby dodana woda wynosiła minimum 0,5 szklanki. Czas masowania powinien wynieść natomiast około 10 minut. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na całą noc. Po wyjęciu jeszcze raz całość dobrze wymieszaj, dodaj żelatynę i ponownie wszystko wyrób.
Masę przełóż do szynkowaru, pamiętając o porządnym jej ubiciu tak, by nie pozostawić wolnych przestrzeni pomiędzy mięsem. Zamknij szynkowar i parz mięso przez 2 godziny w temperaturze około 80 . Po tym czasie szynkowar pozostaw do ostudzenia, a kiedy będzie już zimny, schowaj go do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij potrawę z szynkowara i pokrój na cienkie plasterki.

Uwaga!

Żelatyna dodana do mięsa zapewnia dodatkową spoistość potrawy, można ją jednak zdjąć, a samo mięso podpiec przez kilka minut w piekarniku i podawać jako dodatek obiadowy. Sama galaretka jest natomiast świetną bazą do sosów oraz dodatkiem do zup.


Autorką przepisu jest Pani Ewa

Ten i wiele innych pysznych przepisów znajdziecie na jej Instagramie  : @tanczaca_z_garami



...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu