W obecnym czasie trudno myśleć o czym innym niż zdrowie nasze i naszych najbliższych. Sen z powiek spędza nam postępująca z dnia na dzień pandemia koronawirusa, przed którą ustrzec możemy się kwarantanną. Nie bez znaczenia jest również to by w tym momencie szczególnie dbać o swój wypoczynek i prawidłowe odżywianie.
Na szczęście w sklepach dostępne są artykuły spożywcze, z których w domu przygotować możemy zdrowe i pożywne potrawy. To świetna forma urozmaicenia czasu, który obecnie część z nas zmuszona jest spędzić w domu.
Polecamy nasz przepis na rolowany schab ze szpinakiem i fetą, który przygotować możecie jako codzienny dodatek do pieczywa, bądź jako przysmak na świąteczny stół. Mocno trzymamy kciuki, byśmy ten rodzinny czas mogli już spędzić wspólnie z naszymi bliskimi i przyjaciółmi.
Przepis na roladę schabową ze szpinakiem
Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, kiedy delikatnie się zeszkli dodaj szpinak i fetę. Cały czas mieszaj tak aby odparowała woda a konsystencja stała się gęsta (dająca się uformować). Dodaj pieprz czarny oraz wciśnij czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia.
Schab pokrój w poprzek, następnie tłuczkiem rozbij go na prostokąt, o rozmiarach umożliwiających 2-3-krotne zawinięcie. Obsyp schab solą i resztą przypraw. Następnie na mięso nałóż masę szpinakowo-serową i zwiń je ciasno.
Garnek rzymski nasmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Umieść w nim zawinięte mięso. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 160 ℃ ok. 1 godziny. Najbezpieczniej jest umieścić wewnątrz schabu termometr, kiedy wskaże on 64℃ w środku mięsa - wyjmij całość z piekarnika. W ten sposób unikniesz za długiego pieczenia, które spowodować może, że schab będzie zbyt suchy.
Uwaga! Mięso przed pieczeniem można dodatkowo wyłożyć wędzonym boczkiem lub plasterkami słoniny co zapewni soczystość całego dania.