Rolada schabowa ze szpinakiem i fetą to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Przygotowana w garnku rzymskim, zachwyca soczystością i aromatem. Połączenie delikatnego mięsa, wyrazistej fety i świeżego szpinaku tworzy smakowitą kompozycję, która z pewnością zachwyci domowników i gości.
Przepis na roladę schabową ze szpinakiem
Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, kiedy delikatnie się zeszkli dodaj szpinak i fetę. Cały czas mieszaj tak aby odparowała woda a konsystencja stała się gęsta (dająca się uformować). Dodaj pieprz czarny oraz wciśnij czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Schab pokrój w poprzek, następnie tłuczkiem rozbij go na prostokąt, o rozmiarach umożliwiających 2-3-krotne zawinięcie. Obsyp schab solą i resztą przypraw. Następnie na mięso nałóż masę szpinakowo-serową i zwiń je ciasno. Garnek rzymski nasmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Umieść w nim zawinięte mięso. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 160 ℃ ok. 1 godziny. Najbezpieczniej jest umieścić wewnątrz schabu termometr, kiedy wskaże on 64℃ w środku mięsa - wyjmij całość z piekarnika. W ten sposób unikniesz za długiego pieczenia, które spowodować może, że schab będzie zbyt suchy. Uwaga! Mięso przed pieczeniem można dodatkowo wyłożyć wędzonym boczkiem lub plasterkami słoniny co zapewni soczystość całego dania.