Nie od dziś wiadomo, że smak mięsa dobrze komponuje się z owocowymi nutami. Żurawina, śliwka, gruszka, brzoskwinia to owoce, które z powodzeniem dodać można do mięs dla przełamania ich tradycyjnego smaku. Owoce dodane mogą być zarówno jako chutney jak i w formie suszonej. Sposób połączenia tych dwóch składników również zależy tylko od nas. Możemy mięsa nadziewać, nacinać bądź robić z nich rolady.
Każdy z tych sposobów to świetny pomysł zarówno na obiad jak i świąteczne okazje. To również sposób na urozmaicenie wędlin, które niejednokrotnie już się nam przejadły.
Korzystając z szynkowaru zyskujesz nieograniczoną masę możliwości do tworzenia mięs na miarę własnego podniebienia. Ograniczenie stanowi jedynie Twoja wyobraźnia.
Warto systematycznie zaglądać do naszego przepiśnika znajdziesz tu zarówno gotowe przepisy jak i bazę do tworzenia własnych.
Przepis na schab rolowany ze śliwką, przygotowany w szynkowarze
Schab umyj, osusz i rozkrój tak by powstał prostokąt. Rozbij tłuczkiem na szerokość, aby ułatwić jego późniejsze zwinięcie.
Następnie dokładnie natrzyj mięso solą oraz przyprawami z obydwu stron. Wewnętrzną część schabu posyp żelatyną. Śliwki pokrój na drobniejsze kawałki i rozłóż równomiernie na płacie mięsa. Schab zwiń ciasno w roladę i umieść go we wcześniej włożonym do szynkowaru woreczku. Zamknij szynkowar i zamontuj termometr. Całość należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80℃, do osiągnięcia temperatury 63℃ wewnątrz schabu.
Wówczas wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść go w lodówce, na kilka godzin. Po tym czasie pozostaje już tylko rozsmakować się w domowym schabie ze śliwką.