Browin Przepiśnik - Schab nadziewany klopsem z mięsa mielonego

Schab nadziewany klopsem z mięsa mielonego

Mięso i wędliny

2020-07-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione
Klops, często zwany również pieczenią rzymską, to propozycja dla wszystkich wielbicieli delikatnych, rozpływających się w ustach mięs. Klops sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapki, jak też jako nadzienie do schabu. Takie danie jest alternatywą dla tłustych wędlin i dań obiadowych, a także ciekawą propozycją na drugie śniadanie dla dzieci. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i nie zajmuje wiele czasu, a piękny aromat i smak zachwyci nawet największego niejadka!


Przepis na nadziewany schab

Przygotowanie:

Schab umyj, osusz i przekrój (nie do końca) – tak, aby utworzył się jeden płat otwierany niczym książka. Powstały płat oprósz solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, po czym odstaw na całą noc do lodówki. Nazajutrz, 1-2 godziny przed rozpoczęciem gotowania, włóż bułkę do miski i zalej mlekiem. Po tym czasie cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na 1 łyżce masła. Mięso zmiel razem z odsączoną bułką. Do masy mięsnej dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem, posiekaną pietruszkę, jajko, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Mięso przełóż na płat schabu, wyrównaj powierzchnię i zawiń ciasno w rulon. Schab możesz owinąć nicią lub spiąć wykałaczkami. Całość przełóż do rękawa do pieczenia i podlej wodą lub bulionem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 60 minut. Następnie rozetnij rękaw i ponownie umieść schab w piekarniku na 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Schab nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (także po podgrzaniu), jak i na zimno, w formie wędliny na kanapki.

...bo domowe jest lepsze!

przepis

przepisy

schab

schab nadziewany

klops

mięso mielone