Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem, które zachwyci zarówno smakiem, jak i aromatem? Schab rolowany z suszonymi pomidorami, przygotowany w szynkowarze, to doskonały wybór! To połączenie soczystego mięsa z intensywnym smakiem suszonych pomidorów tworzy niepowtarzalną kompozycję, która rozpływa się w ustach.
Przepis na schab rolowany z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Schab natrzyj solą i przyprawami (możesz zamarynować dzień wcześniej), następnie przetnij go w taki sposób, aby pozwalał się zawijać (sprawdź to, by mieć pewność). W środku umieść pomidory i ponownie zawiń. Tak przygotowany wsad włóż do szklanego naczynia szynkowaru, dociśnij płytką i nałóż dedykowaną zakrętkę. Dobrze zakręć. Na środku zakrętki znajduje się otworek – umieść w nim termometr. Termometr wsuń pionowo, by jego sonda została centralnie wbita w porcję. Taka kontrola temperatury wewnątrz wsadu pozwoli uzyskać idealną strukturę mięsa. Szynkowar umieść w garnku z wodą – tak dobierz jej ilość, by sięgała poziomu zakrętki. Temperatura wody nie powinna przekraczać 85⁰C. Parz całość aż do osiągnięcia wewnątrz schabu temperatury 65⁰C. Następnie wyjmij szynkowar i pozostaw do czasu, aż wystygnie. Gdy tak się stanie, włóż zamknięty szynkowar do lodówki. Po minimum 4 godzinach chłodzenia możesz wyjąć wsad z naczynia i cieszyć się smakiem przygotowanej wędliny.
Gotowy rolowany schab możesz przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu szynkowaru – wystarczy zamknąć je odpowiednią słoikową zakrętką.