Tym razem mamy coś specjalnego dla wielbicieli sera i pomidorów - przepis na pyszny ser a’la koryciński z suszonymi pomidorami. Przygotowanie go jest stosunkowo proste, a na efekt nie trzeba długo czekać. Zachęcamy do wypróbowania w domowym zaciszu. Ser koryciński pochodzi z Podlasia, a jego tradycyjna receptura przywędrowała do nas aż ze Szwajcarii. Jego nazwa związana jest z gminą Korycin. W innym artykule na naszym blogu znajdziesz przepis na klasyczny ser a’la koryciński.
Jak zrobić ser a’la koryciński z pomidorami?
Przygotowanie:
Podgrzej mleko do 37-40°C. Dodaj 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego wcześniej w 50 ml letniej, przegotowanej wody. Dodaj zioła oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut. Następnie podgrzej mleko do temperatury 37-38°C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 30 minut w celu wytworzenia zwartego skrzepu. Powstały skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po 30 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Odsącz serwatkę. Następnie odciskaj przez 1 godzinę w prasie do sera. Włóż ser do solanki na 24 godziny i umieść w lodówce. Po tym czasie dodaj suszone pomidory i pozostałe składniki wedle uznania. Gotowe!
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!