Browin Przepiśnik - Sok malinowy

Sok malinowy

Trunki i napoje

2022-07-13 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Uwielbiasz rozgrzewające zimowe herbaty? Dbasz o swoją odporność w sezonie przeziębień? W Twojej spiżarni nie może zabraknąć domowego syropu malinowego! Jego właściwości pozwolą Ci na wzmocnienie serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo owoce malin wspomagają leczenie chorób nerek oraz woreczka żółciowego. Sok z malin sprawdzi się również latem. Wystarczy, że dodasz go do wody z lodem, by uzyskać napój orzeźwiający w upalne dni. Jak zrobić sok z malin? Możesz wykonać go tradycyjnie - w garnku - lub przyśpieszyć proces i wykorzystać w tym celu sokownik! Poniżej podajemy przepisy obejmujące oba sposoby!

Przepis na domowy syrop malinowy

Przygotowanie:

Wersja w garnku:

Maliny umyj, przesyp do garnka, zalej wodą i postaw na ogniu. Po zagotowaniu owoce gotuj przez 5 minut, a następnie przecedź przez sito. Do czystego soku dodaj cukier oraz sok z cytryny. Całość gotuj przez 10-15 minut. Uwaga! Na wierzchu garnka utworzy się piana, którą należy zebrać.

Wersja w sokowniku:

Maliny umyj i umieść w sokowniku. Owoce zasyp cukrem. Do najniższego pojemnika w sokowniku wlej wodę. Zamknij sokownik i postaw na ogniu. Po 45-60 minutach możesz już zlewać sok. Możesz to zrobić bezpośrednio do słoików lub do naczynia, z którego wygodnie przelejesz sok w późniejszym etapie. Kolejną porcję soku zlej po upływie następnej godziny.

Słoiki lub butelki wyparz - przelej do nich gotowy sok i mocno zakręć. Sok nie wymaga pasteryzacji, jeśli jednak chcesz upewnić się, że długo postoi na półce w spiżarni, możesz poddać go pasteryzacji. Sok pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką, przez ok. 20 minut od zagotowania, a następnie słoiki / butelki wyjmij i odstaw, by ostygły (słoiki możesz pozostawić odwrócone do góry dnem).

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

sok z malin

sok z malin z sokownika

jak zrobić sok z malin

sok z malin na zimę



Newsletter