Browin Przepiśnik - Szynka drobiowa z korniszonem – z szynkowaru

Szynka drobiowa z korniszonem – z szynkowaru

Mięso i wędliny

2020-08-05 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Nie od dziś wiadomo, że mięso drobiowe jest polecane przez lekarzy i dietetyków. Jest lekkostrawne i niemal trzykrotnie mniej kaloryczne niż mięso wieprzowe. To świetny surowiec na domowe chude wędliny, które w przeciwieństwie do tych sklepowych przygotować możemy sami – bez sztucznych dodatków i konserwantów. Nasza propozycja to szynka drobiowa z korniszonami, których delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z drobiowym mięsem. Wypróbuj koniecznie ten świetny pomysł na nietuzinkową wędlinę, która poleca się na pyszne kanapki – nie tylko w sezonie ogórkowym;)

Przygotowanie

Piersi pokrój na kawałki ok. 4-5 cm, a udka na kawałki ok. 2-3 cm, a następnie rozbij delikatnie tłuczkiem. 
Mięso umieść w misce, dopraw, dodaj żelatynę oraz zimną wodę. Całość dokładnie wyrabiaj ok. 10-15 minut, aby mięso zaczęło się ze sobą kleić.
W szynkowarze umieść woreczek i układaj w nim mięso, dobrze ubijając. W środek każdej warstwy mięsa wciskaj pionowo korniszonki. 
Po umieszczeniu całości wsadu zawiń woreczek i zamknij szynkowar. Umieść go w garnku z wodą tak, aby jej poziom był ponad poziomem mięsa. Termometrem kontroluj temperaturę wody, parzenie prowadź przy nie więcej niż 80°C. Ważna jest również temperatura mięsa w szynkowarze. Parzenie skończ, gdy mięso w środku osiągnie 72°C. 



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

przepis na szynkę drobiową

korniszon

domowa wędlina