Marzysz o idealnym świątecznym daniu? Chcesz zrobić pyszną, aromatyczną i soczystą szynkę? Chętnie pomożemy! W Twoje ręce oddajemy sprawdzony przepis na szynkę drobiową z żurawiną na ostro. Przygotujesz ją w prosty i szybki sposób przy użyciu szynkowaru. Zachwyć znajomych przy stole niebanalnym smakiem i naturalnymi składnikami!
Wykorzystaj to niezwykle funkcjonalne urządzenie do zrobienia wędlin we własnym domu. Podaj swojej rodzinie sprawdzony specjał, który pokochają! Szynka drobiowa z żurawiną sprawdzi się nie tylko na święta, przy pomocy szynkowara przygotujesz ją na każdą okazję.
Połączenie mięsa z suszonymi owocami pozwala na uzyskanie wędliny o nucie słodkości. Kombinacja ostrych przypraw nadaje domowej potrawce z szynkowaru wyjątkowego smaku. Wolisz łagodnie? Wyklucz chilli. Wówczas Twoja wędlina zyska na delikatności i stanie się idealnym daniem dla dzieci.
Jeśli lubisz eksperymentować to spróbuj zastąpić żurawinę rodzynkami lub postaw na jagody goji. Poznaj inne przepisy i wykorzystuj szynkowar by przygotowywać przysmaki na kanapki oraz dania obiadowe.
Jak zrobić domową szynkę?
Przepis na potrawkę z piersi kurczaka z żurawiną na ostro
Przygotowanie:
Piersi dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa, pieprzem, chili, solą, słodką papryką oraz bazylią (ilość przypraw powinna być dwa razy większa niż w przypadku pieczenia mięsa). Następnie pozostaw przyprawione piersi na dobę w lodówce. Na drugi dzień namocz żurawinę przez 15 minut w letniej wodzie i dokładnie ją obmyj. Piersi delikatnie ponacinaj, tak aby umieścić w mięsie żurawinę, możesz również część żurawiny włożyć luzem między piersi, które w całości włożysz do szynkowaru. Naczynie zamknij i umieść w jego pokrywie termometr. Całość włóż do garnka z wodą, ustaw minimalne grzanie. Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 70°C zakończ parzenie, a szynkowar umieść w zimnej wodzie. Kiedy ostygnie, mięso schowaj do lodówki. Na drugi dzień potrawka gotowa jest do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z naczynia można je przelać gorącą wodą.