Szynka to bardzo popularny i lubiany rodzaj wędliny. Niestety często miewamy wątpliwość co do jakości kupowanych w sklepie wędlin, które posiadają masę zbędnych i niezdrowych dodatków.
Mamy rozwiązanie, które sprawi, że pyszną szynkę przygotujesz sam, we własnym domu. Z urządzeniem jakim jest szynkowar to wręcz dziecinnie proste, a efekty niezwykle smaczne. Jeśli lubisz ostre potrawy to ten przepis jest dla Ciebie!
Jak zrobić szynkę w szynkowarze
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę, mieszając wodę z saletrą i solą.
Częścią gotowej zalewy dokładnie nastrzyknij umyte mięso i pozostaw je do peklowania w pozostałej części zalewy na 4 dni, w lodówce. Szynka powinna być w całości zanurzona w zalewie.
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz papierowym ręcznikiem i zawiń w osłonkę z przyprawami. Osłonka powinna przylegać do mięsa stroną z przyprawami. Jeśli to konieczne, dotnij osłonkę odpowiednio do kształtu mięsa.
Szynkę umieść w szynkowarze, szczelnie go zamknij i wstaw do garnka z wodą.
Korzystając z szynkowaru z płaszczem wodnym zadbaj o niezbędny do parzenia poziom wody - jest on zaznaczony na wewnętrznej stronie garnka.
W naczyniu z wodą umieść jeden termometr, drugi umieść wewnątrz mięsa w szynkowarze. Szynkę parz do czasu uzyskania w środku mięsa temperatury 68℃.
Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do wystygnięcia, a następnie umieść w lodówce (na noc), by wsad odpowiednio stężał.
Kolejnego dnia wyjmij wsad z szynkowaru. W celu łatwiejszego wykonania tej czynności polej szynkowar gorącą wodą, ale tak, aby nie dostała się do jego środka. Wyjmij szynkę i odwiń ją z osłonki. Przyprawy pozostaną na mięsie.
Domowa szynka z ostrymi przyprawami gotowa!