Browin Przepiśnik - Szynka z szynkowaru na ostro

Szynka z szynkowaru na ostro

Mięso i wędliny

2024-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Szynka to bardzo popularny i lubiany rodzaj wędliny. Niestety często miewamy wątpliwość co do jakości kupowanych w sklepie wędlin, które posiadają masę zbędnych i niezdrowych dodatków. 

Mamy rozwiązanie, które sprawi, że pyszną szynkę przygotujesz sam, we własnym domu. Z urządzeniem jakim jest szynkowar to wręcz dziecinnie proste, a efekty niezwykle smaczne. Jeśli lubisz ostre potrawy to ten przepis jest dla Ciebie!

Jak zrobić szynkę w szynkowarze

Przygotowanie:

Przygotuj zalewę, mieszając wodę z saletrą i solą.

Częścią gotowej zalewy dokładnie nastrzyknij umyte mięso i pozostaw je do peklowania w pozostałej części zalewy na 4 dni, w lodówce. Szynka powinna być w całości zanurzona w zalewie.

Po tym czasie wyjmij mięso, osusz papierowym ręcznikiem i zawiń w osłonkę z przyprawami. Osłonka powinna przylegać do mięsa stroną z przyprawami. Jeśli to konieczne, dotnij osłonkę odpowiednio do kształtu mięsa. 

Szynkę umieść w szynkowarze, szczelnie go zamknij i wstaw do garnka z wodą.

Korzystając z szynkowaru z płaszczem wodnym zadbaj o niezbędny do parzenia poziom wody - jest on zaznaczony na wewnętrznej stronie garnka.

W naczyniu z wodą umieść jeden termometr, drugi umieść wewnątrz mięsa w szynkowarze. Szynkę parz do czasu uzyskania w środku mięsa temperatury 68℃.

Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do wystygnięcia, a następnie umieść w lodówce (na noc), by wsad odpowiednio stężał.

Kolejnego dnia wyjmij wsad z szynkowaru. W celu łatwiejszego wykonania tej czynności polej szynkowar gorącą wodą, ale tak, aby nie dostała się do jego środka. Wyjmij szynkę i odwiń ją z osłonki. Przyprawy pozostaną na mięsie. 

Domowa szynka z ostrymi przyprawami gotowa!

Szynka z szynkowaru na ostro

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

domowa szynka

przepis na szynkę

szynka z przyprawami

pikantna