pixel
Browin Przepiśnik - Twaróg domowy

Twaróg domowy

Nabiał

2024-01-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Czy wiesz, że 2 czerwca przypada twarogowe święto? Z okazji Dnia Twarogu nie mogliśmy zatem podzielić się z Wami innym przepisem niż właśnie tym na pyszny domowy twaróg. To doskonały, świeży, biały ser, który w zależności od zawartości tłuszczu ma grudkowatą lub kremową konsystencję. Twaróg z powodzeniem przygotować możesz samodzielnie, o czym z pewnością wiedzą wszystkie babcie. Do dawnej receptury proponujemy jednak dodać odrobinę nowości —specjalne kultury bakterii, które przyśpieszają i stabilizują proces tworzenia zsiadłego mleka. Sprawdź nasz przepis na przygotowanie ok. 1 kg twarogu, który jest idealnym wyborem na zdrowe śniadanie zarówno na słodko, jak i wytrawnie.


Przepis na domowy twaróg

Przygotowanie:

Jeśli używasz mleka świeżego – prosto od krowy, zalecamy poddać je wcześniejszej pasteryzacji w temperaturze ok. 65°C przez 30 minut.

Mleko wlej do garnka i podgrzej do temp. 40°C. Następnie dodaj kultury bakterii rozpuszczone w ok. 30 ml chłodnej wody. Całość odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej (ten proces pozwala otrzymać zsiadłe mleko). Następnie, aby otrzymać twaróg, ukwaszone mleko stopniowo* podgrzej do temp. 38-45°C i utrzymuj zadaną temperaturę do momentu wydzielenia się serwatki (przez min. 30 minut). Ziarno twarogowe przełóż do chusty w celu odcieku i umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Gotowy twaróg spożywać możesz z dodatkiem śmietany, szczypiorku, rzodkiewki, ziół i przypraw lub na słodko z owocami bądź miodem.


*Im niższa temperatura, tym delikatniejszy będzie Twój twaróg.

Twaróg domowy


Enjoy your meal! ...because homemade is better!

cottage cheese recipe

white cheese

how to make cheese

cottage cheese

homemade cottage cheese

for sandwiches