Browin Przepiśnik - Twaróg domowy

Twaróg domowy

Nabiał

2024-01-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Czy wiesz, że 2 czerwca przypada twarogowe święto? Z okazji Dnia Twarogu nie mogliśmy zatem podzielić się z Wami innym przepisem niż właśnie tym na pyszny domowy twaróg. To doskonały, świeży, biały ser, który w zależności od zawartości tłuszczu ma grudkowatą lub kremową konsystencję. Twaróg z powodzeniem przygotować możesz samodzielnie, o czym z pewnością wiedzą wszystkie babcie. Do dawnej receptury proponujemy jednak dodać odrobinę nowości —specjalne kultury bakterii, które przyśpieszają i stabilizują proces tworzenia zsiadłego mleka. Sprawdź nasz przepis na przygotowanie ok. 1 kg twarogu, który jest idealnym wyborem na zdrowe śniadanie zarówno na słodko, jak i wytrawnie.


Przepis na domowy twaróg

Przygotowanie:

Jeśli używasz mleka świeżego – prosto od krowy, zalecamy poddać je wcześniejszej pasteryzacji w temperaturze ok. 65°C przez 30 minut.

Mleko wlej do garnka i podgrzej do temp. 40°C. Następnie dodaj kultury bakterii rozpuszczone w ok. 30 ml chłodnej wody. Całość odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej (ten proces pozwala otrzymać zsiadłe mleko). Następnie, aby otrzymać twaróg, ukwaszone mleko stopniowo* podgrzej do temp. 38-45°C i utrzymuj zadaną temperaturę do momentu wydzielenia się serwatki (przez min. 30 minut). Ziarno twarogowe przełóż do chusty w celu odcieku i umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Gotowy twaróg spożywać możesz z dodatkiem śmietany, szczypiorku, rzodkiewki, ziół i przypraw lub na słodko z owocami bądź miodem.


*Im niższa temperatura, tym delikatniejszy będzie Twój twaróg.

Twaróg domowy


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis na twaróg

biały ser

jak zrobić ser

twarożek

domowy twaróg

na kanapki